هر یک از امامان(ع) با القاب و اوصاف خاصی شناخته می‌شوند . آیا این بدان معناست که آنان از دیگر ویژگی‌های مثبت محروم بوده و یا آنکه ویژگی‌های موجود در لقب هر امامی، در دیگر امامان وجود نداشته و یا کم‌رنگ‌تر است؟
پرسش
چرا هر یک از امامان یک لقب خاص داشتند، این به این معنا است که دیگر امامان آن صفت را نداشتند یا کمتر داشتند؟ آیا القاب ائمه(ع)؛ مانند باقرالعلوم، الصادق، کریم اهل‌بیت، عالم آل محمد(ص) و... از جانب خداست؟
پاسخ اجمالی
هر کدام از امامان معصوم(ع) با القاب و صفات پسندیده متعددی شناخته می‌شوند که هر صفتی دلالت بر نوعی ویژگی می‌کند، اما با توجه به خصوصیات شخصیتی امامان معصوم و سرآمد بودن آنها در تمام خصوصیات مثبت، نمی‌توان شخصیت آن حضرات را در صفات محدودی منحصر کرده و آنان را از دیگر صفات مثبت محروم بدانیم، اما می‌توان گفت که برخی از صفات در برخی از ائمه دارای تجلّی بیشتری است.
به عبارتی هرکدام از امامان معصوم(ع) دارای تمام صفات خیر بودند و از این لحاظ تفاوتی میان آنان نیست، اما برخی امامان در شرایطی زندگی می‌کردند که صفات مثبت خاصی در آنها ظهور و بروز بیشتری داشت؛ مانند «باقر العلوم» برای امام پنجم(ع) و «رضا» برای امام هشتم و ...
از طرفی نمی‌توان ادعا کرد که تمام القاب آن حضرات ناشی از وحی باشد، امّا آنچه از روایات برمی‌آید آن است که برخی از این القاب منشأ وحیانی داشته‌اند؛ مانند لقب «امیر المؤمنین» که خدای تعالی و پیامبر اسلام(ص) به حضرت علی(ع) هدیه دادند.[1]