دلیل برتری فقه شیعه بر فقه اهل سنت چیست؟
پرسش
دلیل برتری فقه شیعه بر فقه اهل تسنن چیست؟
پاسخ اجمالی
شیعه به واسطه بهره‌مندی از علوم اهل‌بیت(ع) که مفسران کتاب الهی و وارثان علم پیامبر(ص) هستند که حدود 250 سال به صورت مستقیم از این سرچشمه‌های جوشان علم، فروعات زیادی را سؤال نموده و معضلات بسیاری را حل نموده‌اند، دارای فقهی قوی، جامع و پویا است، در حالی که فقه اهل سنّت از چنین جایگاهی برخوردار نیست؛ زیرا آنچه فقه را از اعتبار ساقط می‌کند، استقلال در فهم آیات الهی و سنّت پیامبر است، بدون این‌که رموز و اشارات کتاب و سنّت پیامبر(ص) دانسته شود، همین محرومیت از علوم امامان معصوم(ع) و عدم آشنایی به زبان کتاب الهی و سنّت پیامبر خدا(ص) اهل تسنن را به قیاس و استحسان و قواعد ظنیه دیگر کشانده است؛ زیرا از طرفی کمال دین اسلام قابل انکار نیست و از سویی، حکم جدید و روشن در حوادث و نیازهای نو در کتاب و سنّت پیامبر نیافته‌اند.[1]
البته آنچه شیعه ادعا می‌کند، توان و استعداد فقه پویای شیعه، با توجه به مفتوح بودن باب اجتهاد و غنای این فقه از جهت استفاده از منبع جوشان علم الهی و خاندان رسالت و امامت است. به نظر می‌رسد با توجه به گسترش ابواب فقه و طرح شبهات جدید و نیاز به طرح مسائل مستحدثه و استخراج حکم آنها فقه شیعه برای شکوفایی و پویایی بیشتر نیاز به پرورش فقیهانی وارسته و آشنا به شرایط زمان و مکان دارد، تا با استفاده از منابع غنی و تکیه بر ‌اندوخته‌های سلف صالح، گام به جلو بردارند و ضمن حفظ فقه جواهری در مسیر حلّ معضلات فقهی قدم بردارند.