اگر کسی بین اجزای اذان و اقامه و یا بعد از آنها و قبل از تکبیرة الاحرام حرف زده و یا مدتی بین آنها فاصله شود، آیا آن اذان یا اقامه باطل می‌شود؟
پرسش
1. اگر کسی بین اجزای اذان و اقامه حرف دیگری بزند یا اینکه اذان و اقامه بگوید و چیزی بگوید (مثلاً جواب تلفن یا جواب کسی را بدهد)، آیا آن اذان یا اقامه باطل می‌شود؟ 2. به صورت کلی بین اذان و اقامه تا نماز تا چند دقیقه اگر فاصله شود آن اذان باطل است و باید از اول بگوید؟ اگر اذان و اقامه را بگوید بعد یک کار مختصر چهار پنج دقیقه‌ای پیش آید آیا لازم است دوباره بگوید؟
پاسخ اجمالی
1. حرف زدن بین اجزاى اذان و اقامه مکروه است [مگر ذکر خدا] و اگر در بین اقامه باشد اعاده‌ آن، مستحب است. البته اگر حرف زدن بین اذان و اقامه خیلى طول کشد، به طوری‌که صورت آنها به هم خورد، [موجب باطل شدن اذان و اقامه شده و] لازم است دوباره از سر گرفته شود.[1]
2. بین اذان و اقامه نباید فاصله شود و اگر این فاصله به قدرى باشد که اذانى را که گفته شده [در عرف] اذان این اقامه به شمار نیاورند، مستحب است دوباره اذان و اقامه را بگوید. همچنین اگر بین اذان و اقامه و نماز به قدرى فاصله شود که اذان و اقامۀ آن نماز شمرده نشود، مستحب است دوباره براى آن نماز، اذان و اقامه بگوید.[2]

[1]. ر.ک: بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌2، ص 102، س 1812، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق.
[2]. ر.ک: امام خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰى - امام خمینى)، ج‌1، ص 526، م 933، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، 1424‍ق.