اگر بعد از غسل جنابت متوجه شویم که اندکی منی به بدن چسبیده است، آیا غسل صحیح است؟
پرسش
اگر قبل از غسل جنابت محل بدن را که منی روی آن ریخته پاک کنیم و اطمینان پیدا کنیم که پاک شده و غسل کنیم و بعد از غسل متوجه بشویم که مقدار کمی از منی باقی مانده و ندانیم که آیا مانع رسیدن آب به بدن بوده یا خیر، غسل ما باطل است یا خیر؟
پاسخ اجمالی
اگر واقعاً یقین دارید که ذرات مشاهده شده مربوط به همان منی قبل از غسل است، لازم است آن را پاک کرده و غسل را تکمیل کنید؛ یعنی اگر نجاست در سمت چپ بدن بود، همین که پس از پاک کردن آن قسمت، به نیت غسل شسته شود کافی است. ولی اگر نجاست در سمت راست بدن باشد، لازم است پس از پاک کردن و شستن آن قسمت به نیت غسل، سمت چپ بدن نیز دوباره به نیت غسل شسته شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که حین غسل بدن نجس بوده، غسل باطل است و می‌بایست بعد از تطهیر بدن غسل تکمیل شود؛ یعنی اگر نجاست فقط در سمت چپ بدن بوده، همین که پس از تطهیر موضع متنجس، آن قسمت به نیت غسل شسته شود کفایت می‌کند. و اگر نجاست در سمت راست بدنتان باشد، لازم است تطهیر و بعد آن قسمت به نیت غسل شسته شود و بعد بنابر احتیاط واجب تمام سمت چپ بدن به نیت غسل شسته شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
غسل آن موضع و مواضعى که آب نجس به آنها رسیده باطل است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر شک نامتعارف باشد، به شک مذکور اعتنا نکنید. در غیر این صورت، غسل باطل است. اما شستن همان قسمت -که به طور صحیح در هنگام غسل شسته نشده- به قصد غسل کافی است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
از نظر غسل، کافی است همان محل را پاک کند و بشوید، ولی با توجه به اینکه بعد از غسل باقی ماندۀ آب غسل، جریان پیدا کرده از محل نجس و به پایین سرایت کرده، باید آن قسمت را بشوید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
با توجه به میزان شستشویی که فرموده‌اید، بعید است چیزی از آن منی باقی مانده باشد و بیشتر به وسواس نزدیک است که اعتباری ندارد اما اگر واقعاً یقین دارید این ذرات همان منی قبل از غسل است، باید غسل را اعاده کنید ولی اگر احتمال می‌دهید بعد از غسل به بدن چسبیده باشد، غسل صحیح است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.