اگر بعد از غسل، متوجه چسبیده‌بودن چیزی به موهای بدن شویم، آیا باید غسل را تکرار کنیم؟
پرسش
اگر چیزی به موی بدن انسان بچسبد (مثلاً موهای دست رنگی باشد) به طوری که مانع رسیدن آب به پوست بدن نشود و انسان بعد از غسل متوجه آن شود، آیا غسل را باطل می‌کند؟
پاسخ اجمالی
اکثر مراجع تقلید موهای بدن را جزو بدن شمرده و در انجام غسل، رساندن آب به آن‌ را واجب می‌دانند که در این صورت در فرض سؤال، غسل باطل است، ولی برخی فقها[1] مو را از اعضای غسل نشمرده و در فرض سؤال، غسل را صحیح می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، نباید مانع بر مو وجود داشته باشد و اگر مانع رسیدن آب به مو باشد، باید برطرف شود وگرنه غسل باطل است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
کافی است مانع را برطرف کرده و همان قسمت را به نیت غسل زیر آب بگیرد
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال غسل صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر زیاد نباشد، اشکالی ندارد و در غیر این صورت چنانچه بتواند برطرف کند، باید قبل از غسل برطرف کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در غسل، رساندن آب به تمام پوست و قسمتی از مو و ناخن که در محدودۀ بدن است واجب است.
اگر کسی ناخن یا موی بسیار بلند دارد که از محدودۀ بدن او خارج محسوب می‌شود، در غسل شستن آن لازم نیست، [ولی موهای بدن که معمولاً در محدوده و جزو بدن به شما می‌آید، لازم است در غسل شسته شود].
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله شبیری زنجانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.