«وَ اصْطَنَعْتُکَ لِنَفْسی» تو را برای نفسم آفریدم! مگر خدای متعال دارای «نفس» است که خطاب به حضرت موسی(ع) از چنین عبارتی بهره می‌جوید؟!
پرسش
چرا خدای متعال در آیه 41 سوره طه خطاب به حضرت موسی(ع) فرمود: «وَ اصْطَنَعْتُکَ لِنَفْس»، و نفرمود: «وَ اصْطَنَعْتُکَ لی»؟
پاسخ اجمالی
«نفس» در این آیه به معنای نفس مصطلح در دانش فلسفه و کلام نیست، تا چنین اشکالی پیش آید که برای خدا نمی‌توان نفسی را در نظر گرفت. به عبارتی تعبیر «لِنَفْسی‏» در آیه، شدت نزدیکی و اختصاص را می‌رساند؛ یعنی خدا به حضرت موسی(ع) می‌فرماید که تو را برای رسالت و نبوت خودم، انتخاب کرده و مختص گردانیدم.[1] این مقام بسیار بلندى است که خدا بفرماید من ترا براى خودم برگزیدم.[2]
با این وجود احتمال دارد که نفس برای تأکید باشد؛ یعنی کلام در تقدیر اینگونه بود:«و اصطفیتک لى نفسى».[3] یعنی تو را برای خود خودم آفریدم.

[1]. فیض کاشانی، ملا محسن، الاصفی فی تفسیرالقرآن، ج ‏2، ص 759، قم، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1418ق؛ ابن عطیه اندلسى، عبدالحق بن غالب، المحرر الوجیز فی تفسیر الکتاب العزیز، ج ‏4، ص 4، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، 1422ق.
[2]. طیب، سید عبدالحسین، اطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏9، ص 33، تهران، انتشارات اسلام، چاپ دوم، 1378ش.
[3]. رشیدالدین میبدى، احمد بن ابی‌سعد، کشف الأسرار و عدة الأبرار، ج ‏6، ص 126، تهران، امیر کبیر، چاپ پنجم، 1371ش.