آیا طراحی و فروش نرم‌افزارهایی که متناسب با فرهنگ اسلامی نیست، اشکال شرعی دارد؟
پرسش
سلام علیکم؛ من برنامه‌نویس و سازنده نرم افزار و بازی‌های کامپیوتری هستم. آیا طراحی و فروش نرم‌افزارهایی که متناسب با فرهنگ ما نیست (مثل برنامه‌ها و نرم‌افزارهای لاتاری) و فروش آن به غیر مسلمانان و ارائه آن در کشورهای غیر مسلمان اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی
طراحی و فروش نرم افزارهایی که دارای محتوای فاسد و حرام است، جایز نیست؛ محتواهایی مانند بازی قمار، تصاویر مستهجن و یا اعتقادات انحرافی. این توجیه که نرم‌افزار تنها برای غیر مسلمانان ساخته می‌شود نیز قابل پذیرش نیست، زیرا بعد از تولید نرم‌افزار، مرزبندی میان کاربران مسلمان و غیر مسلمان ممکن نبوده و با توجه به نشر سریع محتوا در فضای مجازی، نرم‌افزار با سرعت در اختیار مسلمانان نیز قرار خواهد گرفت.
البته چنانچه ساختار یک نرم افزار، مبتنی بر ترویج فساد نبوده و صرفاً بخش کوچکی از محتوای آن چنین باشد، (به طوری که مبلغی که در ازای نرم‌افزار پرداخت می‌شود، عرفاً به عنوان خرید محتواهای فاسد در نظر گرفته نمی‌شود)، با آنکه تهیه و تولید آن قسمت، حرام است، اما فروش آن اشکالی ندارد؛ مانند فروش نرم افزار ویندوز که ممکن است در بخشی از آن، بازی قمار هم مشاهده شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
به طور کلی، اگر محتوای بازی حرام باشد یا سبب قریب فعل حرام شود، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر مشتمل بر مضامین  و تصاویر فاسد باشد ساخت آن جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اشکال دارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
از آنجا که چنین نرم افزارها و برنامه‌هایی محدود به غیر مسلمانان و کشورهای غیر مسلمان نمی‌شود، تولید و فروش آن جایز نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.