کد سایت fa81581 کد بایگانی 99384 نمایه دلیل نرسیدن ارث به نوه‌ها با وجود وراث طبقه اول
طبقه بندی موضوعی ارث
خلاصه پرسش
اگر فرزندی زودتر از پدر یا مادرش فوت کند، دیگر سهم الارثی از والدینش برای او متصور نیست و به عبارتی، فرزندان او نمی‌توانند از پدربزرگ و مادربزرگشان ارث ‌ببرند؟
پرسش
نمایه‌های ارث را خواندم اما سؤالم حل نشد. سؤالم درباره این است که طبق فقه و شریعت اگر فرزند زودتر از پدر یا مادر فوت کند از پدر و مادر ارث نمی‌برد؛ سؤال اول: این مطلب در قرآن آمده یا در روایات و اگر در روایات آمده لطفاً روایتش را بفرمایید. سؤال دوم: فلسفه این حکم چیست؟ چون از یک نظر فرزندان این فرزند (یعنی نوه) که زودتر پدر را از دست داده‌اند، به مشکلات اقتصادی دچار می‌شوند و نیازمندترند.
پاسخ اجمالی
در بحث مالکیت «مال الارث»، وارث باید در قید حیات باشد؛ چرا که برای فردی که از دنیا رفته مالکیتی نمی‌توان فرض نمود.[1] از طرفی هم، ملاک در ارث ‌بردن، تنها نیازمندی اطرافیان نیست و توجه به این نکته نیز ضروری است که همواره اینگونه نیست که نوه‌هایی که پدرشان مرده از عمو، عمه، خاله و دایی‌های خود نیازمندتر باشند.
با توجه به مطالب بالا، باید گفت که «طبقات ارث» در آیات و روایات، بیان شده است[2] که با وجود طبقه اول ارث، به طبقات دوم و سوم، ارثی نخواهد رسید و این موضوع نیز در روایات وجود دارد که فرزندان در طبقه اول و نوه‌ها در طبقه دوم می‌باشند.
پس در صورتی که میت فرزندانی دارد (که جزو طبقه اول ارث هستند) و یکی از فرزندان، قبل از پدر از دنیا رفته باشد، او مالک ارثی از طرف پدر نخواهد شد و فرزندان او (نوه‌های پدر بزرگ، که جزو طبقه دوم ارث هستند) نیز - با وجود طبقه اول - ارثی از پدر بزرگشان نخواهند برد.
البته در صورت نیازمندی آنها شایسته است که وراث طبقه اول، سهمی از ما ترک پدرشان را برای فرزندان برادر خود قرار دهند.

[1]. از برخی روایات نیز این مطلب بر می‌آید، که دو نفر که از هم می‌توانند ارث برند(مانند پدر و پسر)، در صورت تقدم فوت یکی، فقط دیگری از وی ارث خواهد برد. نک: حرّ عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ‌26، ص 314، «بَابُ أَنَّهُ لَوْ مَاتَ اثْنَانِ»، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.