حکم استفاده غیر قانونی از امکانات کشورهای غیر اسلامی چیست؟ به عنوان نمونه، اگر پیرو گزارش دروغی که فرد داده، اقامتگاهی در اختیارش قرار گیرد، آیا نمازش در آنجا صحیح است؟
پرسش
من دو سال است که در سوئد هستم. اینجا برای پناهجویان زیر هجده سال پول ماهانه و خرج خوراک و خوابگاه رایگان و حق تحصیل مجانی در اختیارشان میگذارند. من از همان روز اول بالای هجده سال داشتم و به اداره مهاجرت دروغ گفتم که زیر هجده سال هستم. حکم این پولها چیست؟ حرام است؟ حکم نمازهایی که تو خوابگاه خواندهام چیست؟ همه آنها باطل است؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، عمل بر خلاف قوانین مربوطه جایز نیست، پس اگر طبق مقررات آن کشور، برگرداندن مبالغ دریافتی لازم باشد، باید آن مبالغ را برگرداند و در مورد نمازهای خوانده شده، برخی از فقها[1] قضای آنها را - بنابر احتیاط - لازم دانستهاند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
باید طبق مقررات محل عمل کنید، ولی نمازهای خوانده شده، صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
جایز نیست پول بگیرید و نماز هم اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر مسئولین مربوطه رضایت به این تصرفات نداشتهاند، باید این مبالغ را عودت دهید و بنابر احتیاط نمازهایتان را قضا کنید. بله؛ چنانچه - علی رغم عدم رضایت در حین تصرف - بعداً راضی شوند، ضامن نیستید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
کار خلافی کرده است و الآن نسبت به گذشته وظیفهای ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
دروغ حرام است و باید توبه نمایید و در سائر امور مذکوره بر اساس قوانین آنجا عمل شود.

[1]. آیات عظام سیستانی، شبیری زنجانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.