کسی که دچار شقاق مقعدی بوده و بی‌اختیار از او مدفوع خارج می‌شود، حکم نمازش چیست و چنین شخصی آیا می‌تواند امام جماعت شود؟
پرسش
با سلام، شخصی مبتلا به بیماری شقاق مقعدی(زخمی در ناحیه مقعد) است، که چند سؤال دارد: 1. اگر بعد از تطهیر خود، وضو بگیرد و قبل از نماز، خود را وارسی کند و ببیند دستمال کمی آلوده به نجاست(مدفوع) شده، آیا مجددا باید وضو بگیرد؟ هرچند این خروج نجاست هم غیر ارادی است و هم مقدارش بسیار کم است؟ 2. آیا اصلا باید قبل از نماز خود را وارسی کند، یا با توجه به طهارتی که گرفته دیگر لازم نیست خود را وارسی کند و بنا را بر پاک بودن بگذارد؟ 3. آیا چنین شخصی می‌تواند امام جماعت بایستد؟ شرح نماز خواندنش چگونه است؟ 4. اگر این شخص مقلّد مرجعی باشد که با این شرایط بیماری اجازه میدهند امام جماعت باشد، مقلدین مراجعی که اجازه نمی‌دهند این شخص امام جماعت باشد، و از بیماری او مطلع نباشند و به او اقتدا کنند، آیا نمازشان صحیح است یا امام جماعت حتماً باید اعلام کند که مقلدین فلان مرجع به او اقتدا نکنند؟
پاسخ اجمالی

1و2. با خارج شدن مدفوع، وضو باطل می‌شود؛ هر چند غیر ارادی و کم باشد، ولی با فرض این‌که یک‌بار مخرج را شُسته و تطهیر نموده است، وارسی مجدد لازم نیست.

3و4. صرفا وجود این بیماری مانع از صحت امامت در نماز جماعت نبوده و نیازی به اعلام به مأمومین ندارد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

  1. اگر یقین دارد بعد از وضو از مخرج، مدفوع خارج شده -هر چند غیر ارادی- وضو باطل است، ولی اگر خون خارج شود وضو باطل نمی‌شود.
  2. وارسی لازم نیست.
  3. اگر خود را وارسی نکند و یقین به وجود نجاست در بدن خود نداشته باشد، اشکال ندارد.
  4. اشکال ندارد و اعلام به دیگران لازم نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

  1. بله، باید برای نماز وضو بگیرد و خود را تطهیر کند البته اگر این کار برای او حرجی باشد، به مقدار حرج وظیفه‌ای ندارد و می‌تواند با همان حال نماز بخواند.
  2. وارسی قبل از نماز لازم نیست.
  3. با رعایت شرائط معتبر می‌تواند امام جماعت هم باشد.
  4. اعلام به مأمومین لازم نیست. مأمومی که مرجعش اجازه اقتدا نمی‌دهد اگر بعد از نماز بفهمد نمازش صحیح است و الّا نمی‌تواند اقتدا کند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که نجاستی خارج شود باید وضو را تجدید کند، مگر این که تکرار وضو سبب عسر و حرج شود که یک وضو کافی است.

وارسی کردن لازم نیست.

اگر شرایط امامت جماعت در او جمع است مانعی ندارد مگر در صورتی که از باب عسر و حرج فقط یک وضو می‌گیرد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

  1. بله ولی اگر بیماری دارد که غائط پی در پی از وی خارج می‌شود باید برای هر نماز وضو بگیرد و فورا مشغول نماز شود.
  2. وارسی لازم نیست.
  3. با عمل به وظائفی که در توضیح المسائل مسأله 313 به بعد آمده مانعی ندارد.
  4. لازم است مأمومین در مسأله به فتوای مرجع خودشان عمل کنند.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.