دست‌فروشانی در مسیر رفت و آمد عمومی بساط می‌کنند. اگر در حال عبور به صورت غیر عمدی خسارتی به آنان وارد کنیم، آیا ضامن هستیم؟
پرسش
سلام، گاهی افرادی در خیابان یا پیاده‌رو جنسی برای فروش می‌گذارند. اگر بطور غیر عمد پایمان به وسایل آنها برخورد کند یا با ماشین اجناس آنها را له کنیم، باید خسارت بدهیم؟ با آن‌که این فروشندگان در واقع پیادهرو و یا خیابان که حق عمومی است را اشغال کرده‌اند؟
پاسخ اجمالی
هر چند دست‌فروشی ممکن است منع قانونی داشته باشد، ولی خسارت‌زدن به اموال دیگران - گرچه غیر عمدی باشد - موجب ضمان است و باید جبران شود. البته برخی فقها[1] معتقدند که اگر دست‌فروشان اموال خود را به گونه‌ای قرار داده‌ باشند که عرفاً همواره در معرض تلف و آسیب است، نمی‌توانند از آسیب‌زنندگان درخواست خسارت کنند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تلف کردن مال دیگران موجب ضمان است و باید خسارت آنها جبران شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
در عین حال، شما ضامن هستید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
ضامن هستید، مگر عرفاً خودشان مالشان را در معرض تلف قرار داده باشند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، کسی که شکسته ضامن است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله، ضامن هستید و باید خسارت وارده را جبران کنید؛ هر چند این کار فروشندگان منع قانونی داشته باشد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله العظمی شبیری (مد ظله).
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.