فردی قصد سرمایه‌گذاری در شرکتی را دارد، اگر شخص ثالثی در ازای تضمین سرمایه وی، درصدی از سود سرمایه‌اش را اخذ کند، آیا اشکال دارد؟
پرسش
سلام؛ در شرکتی فعالیت می‌کنم که در قالب عقود شرعی، ماهیانه مبلغی سود پرداخت میکند. یکی از دوستانم می خواهد وارد این شرکت شود، ولی ریسک نمی‌کند و می‌ترسد؛ از این‌رو به بنده پیشنهاد داده است که اصل سرمایه او را ضمانت کنم و به او چک بدهم و در عوض او نیز بیست درصد سود ماهیانه خود را به من بدهد. الف) اگر تضمین در خود قرارداد ذکر شود، چه حکمی دارد؟ ب) اگر تضمین در ضمن عقد خارج لازم شرط شود، چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

این قرارداد که نوعی بیمه و ضمانت سرمایه به شمار می‌رود، اشکال شرعی ندارد و صحیح است.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر در قالب عقد صلح باشد مانع ندارد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

اگر از سهام‌داران شرکت نباشد جایز است و گرنه مسأله صور مختلفی دارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

این نوع قرارداد شرعا اشکال ندارد و می‌تواند به صورت عقد ضمان به صورت مستقل باشد یا در ضمن عقد خارج لازم دیگر باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در هر دو صورت اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

قرارداد بین شما و دوستتان در حقیقت نوعی عقد بیمه است که در آن شما در ازای دریافت درصدی از سود ماهانه به عنوان حق بیمه، تضمین می‌کنید خسارات احتمالی وارد بر سرمایۀ ایشان را جبران خواهید کرد و انعقاد آن به هر دو طریق گفته شده، صحیح است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.