برخی فقها فروش نجاسات و مواد خوراکی حرام به کفار را حرام می‌دانند. آیا هنگامی که نبرد اقتصادی شدیدی میان مسلمانان و کفار وجود دارد، نمی‌توان از این حرمت صرف نظر کرد؟!
پرسش
با سلام. باتوجه به حرمت فروش اعیان نجسه و حرام به کفار که جزو احکام اولیه هستند و جنگ اقتصادی که بین مسلمانان و کفار در جریان بوده و هدف آنها براندازی نظام‌های اسلامی و استیلای مجدد بر مسلمانان است، آیا نمی‌توان بر اساس حکم ثانویه، حرمت اولیه احکام مذکور تبدیل به حلیت شوند؟
پاسخ اجمالی

ابتدا باید گفت که نظر فقها در ارتباط با حکم اولی فروش این‌گونه موارد به کفار متفاوت است. به هر حال هرچند در برخی موارد، عنوان ثانوی می‌تواند حکم اولی را تغییر دهد، ولی در مورد فروش نجاسات و مواد خوراکی حرام به غیر مسلمانان، برخی آن‌را از اساس حرام ندانسته، برخی نیز در فرض سؤال حکمی ثانوی برای آن در نظر نگرفته و آن‌را حرام اعلام می‌کنند و گروهی نیز حکم ثانوی را بر اساس شرایط زمانی و مکانی می‌پذیرند.

جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه 18913‌ (پرورش و فروش حیوانات حرام گوشت) مراجعه نمایید.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

گاهی عروض عنوان ثانوی موجب تغییر حکم می‌شود؛ در هر صورت ثبوت حکم تابع تحقق موضوع آن است و ممکن است در تحقق عنوانی زمان و مکان هم دخالت داشته باشد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (قدس سره):

حکم همان است که در سؤال آمده است و موارد مذکور در سؤال مجوز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فروش اعیان نجس به کفار که استفاده از آن را مجاز می‌دانند، اشکالی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.