آیا اقتدا به امام جماعتی که در سال‌های گذشته مرتکب گناهان کبیره می‌شد، اما اکنون توبه کرده، صحیح است؟
پرسش
سلام علیکم؛ آیا ملاک عدالت امام جماعت حال فعلی او است یا گذشته هم مؤثر است؟ اگر بدانیم امام جماعتی سال‌ها قبل، مرتکب گناه کبیره شده، آیا اقتدا به وی در نماز، صحیح است؟
پاسخ اجمالی

در موضوع عدالت، ملاک، حال فعلی افراد است. پس اگر کسی قبلاً مرتکب گناه کبیره شده و بدانیم که توبه کرده، حالت عدالت به او بازگشته و می‌توان در نماز به او اقتدا کرد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در هر حال، باید عدالت امام برای مأموم محرز باشد، هر چند از راه ظاهر حال باشد. به هر حال، اگر اطمینان دارید توبه کرده است، اقتدا جایز است.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

عدالت با توبه باز می‌گردد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

ملاک، حال فعلی اوست. اگر تحقق معصیت احراز شود مادامی که اجتناب وی از محرمات به خاطر ملکۀ عدالت یا توبه وی ثابت نشده، عادل نیست و نمی‌توان به وی اقتدا کرد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

لازم است مأموم در زمان اقتدا عدالت امام جماعت را احراز کند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):

چنانچه از گناه کبیره توبه کرده باشد، حالت عدالت به او باز می‌گردد و اقتدا به او اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

چنانچه توبه نموده و فی الحال عادل است، مانعی ندارد.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

ملاک حال فعلی او است و اگر اکنون عدالتش برای شما محرز است، اقتدا به او صحیح است. بنابراین اگر گناه کبیره‌ای از وی سر زده است ولی بعد از آن توبه کرده است، مانعی از اقتدا به وی نیست.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.