حج و عمره چه اعمالی دارد و آیا لزوماً باید با کاروان‌های زیارتی به حج مشرف شد؟
پرسش
با سلام؛ اگر شخصی بخواهد به صورت انفرادی(بدون کاروان) به زیارت خانه خدا در مکه برود، آیا این کار امکان‌پذیر است؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ، چه مراحل و اعمالی باید انجام شود؟
پاسخ اجمالی
  1. به لحاظ شرعی انجام اعمال و مناسک حج به صورت انفرادی امکان‌پذیر و صحیح است، ولی کشور مقصد و برخی کشورهای مبدأ به جهت مسائلی(مانند رعایت نوبت و نظم بهتر)، محدودیت‌هایی را در نظر گرفته و در پاره‌ای از موارد از مشارکت انفرادی افراد در حج ممانعت می‌کنند.
  2. اعمال عمره عبارت است از: احرام، طواف، نماز طواف، سعى بین صفا و مروه، تقصیر، و طواف نساء.

گفتنی است که عمره به دو صورت انجام می‌شود؛ عمره مفرده و عمره تمتع، که عمره تمتع، طواف نساء ندارد.[1]

در عمره تمتع بعد از این‌که فرد، از احرام عمره بیرون آمد، باید بار دیگر به نیّت حج واجب احرام ببندد.

  1. اعمال حج تمتع عبارت است از: احرام، وقوف در عرفات، وقوف در مشعر، رمى جمرۀ عقبه، قربانى، حلق(تراشیدن سر)، طواف حج، نماز طواف، سعى بین صفا و مروه، طواف نساء، نماز طواف، ماندن در منى در شب یازدهم و دوازدهم، رمى جمرات سه‌گانه در روز یازدهم و دوازدهم.[2]

برای آگاهی از جزییات و چگونگی انجام این اعمال، می‌توانید به توضیح المسائل مرجع خود مراجعه نمایید.

[1].  ر. ک: نمایه: (تفاوت عمره مفرده با حج و عمره تمتع)، 59088.

[2].  ر. ک: محمدی، علی، شرح تبصره علامه حلی، ج 1، ص 269 - 270، قم، دار الفکر، 1376ش.