درباره‌ی شخصی سخن ناحقی گفته بوده و پشیمانم. اکنون آیا طلب حلالیت به صورت کلی، مثلاً «مرا حلال کنید»، کافی است و یا باید گناه انجام شده را برای طرف مقابل تشریح کنم؟
پرسش
با سلام، من حدود 5 سال قبل به فردی تهمت نا‌روایی زدم. گرفتن حلالیت از آن شخص برایم اصلاً مقدور نیست چراکه ممکن است دعوا و اختلاف بزرگی در خانواده بوجود بیاید و زندگی مشترک خودم لطمه ببیند. حال عذاب وجدان بسیاری دارم، آیا الآن به بهانه سفر حج می‌توانم با بیان این جمله که (مرا حلال می‌کنید)، به صورت کلی از آن شخص حلالیت‌ بخواهم؟
پاسخ اجمالی
بر فرض سؤال که سخن ناحقی را نسبت به آن شخص بیان نمودید، لازم است، در حد امکان گفته‌های خود را برای هر کس که بیان کردید، تکذیب کنید و از شخصی که به او اهانت شده به نحوى(مانند آنچه در سؤال ذکر شده) رضایت بگیرید، ولی لازم نیست بگویید بابت چیست.
در هر حال از توبه و استغفار در درگاه الهی نباید غافل بود و استغفار برای طرف مقابل نیز یکی از عوامل تخفیف‌دهنده گناه است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
باید گفته‌های خود را به هر کس که رساندید تکذیب کنید و از شخصی که به او اهانت کرده‌اید به نحوى تحصیل رضایت نمایید و لازم نیست بگویید بابت چیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مى‌توانید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورت امکان از صاحبان حق حلالیت بطلبید و اگر این کار ممکن نیست برای آنها کار خیر کنید تا آنها از شما راضی شوند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
لازم است برای خودتان استغفار کنید و برای وی نیز استغفار کنید و در شرائط مطلوب از وی حلالیت بطلبید.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.