گزارشی از عبدالرحمن بن عقیل می‌خواستم که روز عاشورا به شهادت رسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالرحمن بن عقیل بن ابی‌طالب که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] پسر عموی حضرتشان عبدالرحمن بن عقیل است.[2] مادرش عبد الرحمن کنیزی ام ولد بود.[3] او با دخترعمویش خدیجه دختر امام علی(ع) ازدواج کرد.[4]

بر اساس گزارش‌های تاریخی، عبد الرحمن روز عاشورا بعد از شهادت برادرش جعفر بن عقیل[5] و قبل از محمد بن عبدالله بن جعفر به میدان رفت[6] و این‌گونه رجز می‌خواند:

«أَبِی‏ عَقِیلٌ‏ فَاعْرِفُوا مَکانِی         مِنْ هَاشِمٍ وَ هَاشِمٌ إِخْوَانِی

کهُولُ صِدْقٍ سَادَةُ الْأَقْرَانِ            هَذَا حُسَینٌ شَامِخُ الْبُنْیانِ

وَ سَیدُ الشُّیبِ مَعَ الشُّبَّان»؛[7]

(پدر من عقیل است. پس مقام و منزلت مرا در میان بنی هاشم بشناسید. آنان برادرانم هستند که بزرگانی راستین و والاتر از هم‌ردیفان خود هستند. این نیز حسین است که داراى ریشه‌ای اصیل بوده و بزرگ پیران و جوانان است).

می‌گویند وی هفده نفر از سپاه اموی را به قتل رساند،[8] اما سرانجام توسط عمر بن اسد جهنی،[9] عبدالله بن عروه خثعمی،[10] یا عثمان بن خالد همدانی[11] با کمک بشر بن سوط همدانی به شهادت رسید.[12]

در زیارت ناحیه این‌گونه از او تجلیل شده است:

«السَّلَامُ عَلَى عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَقِیلٍ، وَ لَعَنَ اللَّهُ قَاتِلَهُ وَ رَامِیهُ عُمَرَ بْنَ أَسَدٍ الْجُهَنِی»؛[13] سلام بر عبدالرحمن بن عقیل و لعنت خدا بر عمر بن اسد جهنی که با تیر او را به شهادت رساند.

پیکر وی به همراه سایر شهدا در حرم امام حسین(ع) در کربلا و پایین پای آن‌حضرت(ع) دفن شده است.[14]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 107، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[3]. ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 96، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[4]. ابن حبیب، محمد بن حبیب‏، المحبر، محقق، شتیتر، ایلزه لیختن‏، ص 56، بیروت، دار الآفاق الجدیدة، چاپ اول، بی‌تا.

[5]. ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، تحقیق، شیری، علی، ج 5، ص 111، بیروت، دار الاضواء، 1411ق.

[6]. همان.

[7]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 106، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[8]. همان.

[9]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 491، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[10]. دینوری، ابو حنیفه احمد بن داود، الاخبار الطوال، ص 257، قم، منشورات الرضی، 1368ش.

[11]. الارشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج ‏2، ص 107.

[12]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 74 – 75، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[13]. المزار الکبیر، ص 491.

[14]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 255، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.