آیا علاوه بر قاسم بن الحسن، امام حسین(ع) نیز فرزندی به نام قاسم داشت که در کربلا به شهادت رسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه قاسم بن حسین بن علی(ع)را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس بررسی از منابع تاریخی معتبر و قابل استناد، در میان فرزندان امام حسین(ع)، فرزندی به نام قاسم وجود ندارد؛ اما تنها یک گزارش در کتاب مناقب ابن شهرآشوب از فرزندی به این نام، یاد می‌کند که روز عاشورا قدم به میدان نهاد و به مبارزه با دشمن پرداخت. با این وجود؛ اما ابن شهرآشوب صریحا ایشان را یکی از شهدای کربلا معرفی نمی‌کند.

این گزارش می‌گوید که قاسم بن الحسین قبل از برادرش علی اکبر(ع) در حالی که این اشعار را می‌خواند به میدان رفت:

«إِنْ تُنْکرُونِی فَأَنَا ابْنُ حَیدَرَهْ                          ضِرْغَامُ آجَامٍ وَ لَیثٌ قَسْوَرَهْ‏

عَلَی الْأَعَادِی مِثْلُ رِیحٍ صَرْصَرَهْ                         أَکیلُکمْ بِالسَّیفِ کیلَ السَّنْدَرَهْ»؛

اگر مرا نمی‌شناسید بدانید که من پسر حیدر کرار هستم. شیرمردی صحراگرد و قهرمان بوده و برای دشمنان مانند باد صرصرم، و شما را مثل شیر ژیان از دم شمشیر می‌گذرانم.[1]

علامه مجلسی، در پذیرش این گزارش تردید کرده و آن‌را گزارشی می‌داند که در دیگر منابع از آن یاد نشده است.[2]

برخی از منابع نیز اشعار بالا را متعلق به عبدالله بن حسن می‌دانند.[3]

در تاریخ خلیفة بن خیاط که یکی از منابع کهن است نیز در میان شهدای کربلا از فردی به نام ابوبکر بن قاسم بن الحسین یاد شده که احتمال وجود فرزندی به نام قاسم برای امام حسین(ع) را تا حدودی افزایش می‌دهد.

به هر حال اطلاعات بیشتری از چنین شهیدی در منابع تاریخی وجود نداشته و در زیارت‌نامه‌های مرتبط با شهدای کربلا نیز یادی از وی نشده است، و همان‌طور که گفته شد، در میان منابعی که به بررسی فرزندان ائمه(ع) می‌پردازند، از فرزندی به نام قاسم برای سیدالشهداء(ع) یاد نشده است.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4،ص 108، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[2].مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 45، ص 42، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[3]. کرکی حائری‏، سید محمد، تسلیة المجالس و زینة المجالس‏، ج‏2، ص 305، قم، مؤسسة المعارف الإسلامیة، چاپ اوّل‏، 1418ق.