با توجه به این که قرآن می فرماید بین پیامبران تفاوتی نیست، چگونه پیامبر اسلام و ائمه شیعه از دیگر پیامبران برترند؟ آیا معصومان توانایی بر گناه داشتند؟
پرسش
طبق اعتقاد شیعیان، پیامبر اسلام و ائمه شیعه از دیگر پیامبران برترند لطفا با اسناد قرآنی این را توضیح بفرمایید زیرا طبق نص صریح قرآن بین پیامبران تفاوتی نیست و همچنین در مورد معصوم بودن امامان و پیامبر آیا آنها توانایی گناه را داشته اند یا خیر اگر آری که آنها دیگر انسان نبودند و فرشته بودند اگر هم که نه پس به انسان جایز الخطا و اقوال او نمی توان تکیه کرد لطفا جواب مرا از قرآن بدهید زیرا در یک گرداب دینی گرفتار شدم و شما را به خدا قسم میدهم زودتر جواب مرا بدهید لطفا فقط از قرآن باشد البته می دانم بدون تکیه به حدیث نمیشود دین را فهمید اما در مورد این ادعا که با قرآن در تضاد است از قرآن دلیل بیاورید زیرا پیامبر فرمودند که حدیث را با قرآن تطبیق دهید اگر منافاتی نداشت آن را قبول کنید.
پاسخ اجمالی

این پرسش در دو بخش مطرح شده که یک بخش آن در پاسخ های گذشته مورد بررسی قرار گرفته و بخش دیگر در دو محور وظیفه انسان ها در ایمان به پیامبران گذشته و متفاوت ندانستن آنان از لحاظ حقانیت از طرفی و برتری و فضیلت برخی از پیامبران (ع) نسبت به دیگر از طرفی دیگر قابل بررسی است.

با توجه به این که از یک طرف همه انسان ها در تکالیف و وظایف مختار هستند و از طرف دیگر توان ها و شرایط افراد نیز متفاوت است شاید بتوان گفت که اختلاف در رتبه و فضیلت (حتی میان معصومان) از اموری است که ضرری به اعتقاد ما وارد نمی کند.

پاسخ تفصیلی

این پرسش در دو بخش مطرح شده که ما به بخش اول آن پرداخته و بخش دوم را به پاسخ های مربوطه که از گذشته در همین سایت موجود بود ارجاع می دهیم.

اول. لازم است بحث را در دو محور پی بگیریم.

1. وظیفه انسان ها در ایمان به پیامبران (ع) گذشته و کتاب های آنان.

در محور اول قرآن به صراحت بیان می کند که مؤمنان بدون فرق گذاشتن بین پیامبران (ع) باید به تمامشان ایمان داشته باشند، اساساً وقتی ما به پیامبری ایمان بیاوریم باید به تمام سخنانش ایمان داشته باشیم و می دانیم که از جمله آموزه های پیامبرمان، تصدیق پیامبران گذشته است، از این رو مؤمنان وظیفه دارند که آن پیامبران را نیز تصدیق نموده و ایمان بیاورند و آیاتی که شما به آن اشاره نمودید و در ذیل به آن اشاره می کنیم ناظر به همین معنا هستند:

الف. "بگویید: «ما به خدا ایمان آورده‏ایم و به آنچه بر ما نازل شده و آنچه بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و پیامبران از فرزندان او نازل گردید، و (همچنین) آنچه به موسى و عیسى و پیامبران (دیگر) از طرف پروردگار داده شده است، و در میان هیچ یک از آنها جدایى قائل نمى‏شویم، و در برابر فرمان خدا تسلیم هستیم‏ ". [1]

ب. " بگو: ایمان به خدا آوردیم و به آنچه بر ما و بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط (پیامبران تیره‏هاى بنى اسرائیل) نازل شده و آنچه به موسى و عیسى و همه پیامبران از سوى پروردگارشان داده شده است نیز ایمان آوردیم ما در میان آنها فرقى نمى‏گذاریم و ما در برابر او تسلیم هستیم". [2]

ج. "بگو: «به خدا ایمان آوردیم و (همچنین) به آنچه بر ما و بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط نازل گردیده و آنچه به موسى و عیسى و (دیگر) پیامبران، از طرف پروردگارشان داده شده است ما در میان هیچ یک از آنان فرقى نمى‏گذاریم و در برابرِ (فرمان) او تسلیم هستیم". [3]

2. برتری و فضیلت برخی از آنان نسبت به دیگر.

اما محور دوم مربوط به شخصیت دینی و الاهی و معنوی خود پیامبران است نه وظایف دیگران نسبت به آنان و این مربوط به برتری برخی از آنان نسبت به برخی دیگر است.

با توجه به این که از یک طرف همه انسان ها در تکالیف و وظایف مختار هستند و از طرف دیگر توان ها و شرایط افراد نیز متفاوت است شاید بتوان گفت که اختلاف در رتبه و فضیلت از امور لازم و بدیهی باشد و نمی توان باور به خلاف آن داشت قرآن نیز در همین راستا در چند مورد به این تفاوتها اشاره نموده است، از جمله:

الف. "بعضى از آن رسولان را بر بعضى دیگر برترى دادیم‏". [4]

ب. "ما بعضى از پیامبران را بر بعضى دیگر برترى دادیم"‏. [5]

شما می توانید برای دریافت اطلاعات مرتبط با بخش دوم به نمایه های زیر مراجعه نمایید:

"معنای عصمت شماره 1738 (سایت: 1885) "، "عصمت پیامبر (ص) در غیر مورد وحی از دیدگاه اهل سنت شماره 5071 (سایت: 5436) "، "جبری نبودن عصمت شماره 6919 (سایت: 7261) "، "اجباری نبودن عصمت و الگو بودن معصومین شماره 7156 (سایت: 7267) " و "عصمت ائمه شماره 8486 (سایت: 8511) ".

[1]   . ِبقره، 136، " قُولُوا آمَنَّا بِاللَّهِ وَ ما أُنْزِلَ إِلَینا وَ ما أُنْزِلَ إِلى‏ إِبْراهِیمَ وَ إِسْماعِیلَ وَ إِسْحاقَ وَ یعْقُوبَ وَ الْأَسْباطِ وَ ما أُوتِی مُوسى‏ وَ عِیسى‏ وَ ما أُوتِی النَّبِیونَ مِنْ رَبِّهِمْ لا نُفَرِّقُ بَینَ أَحَدٍ مِنْهُمْ.

[2]   . بقره، 285، آمَنَ الرَّسُولُ بِما أُنْزِلَ إِلَیهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ لا نُفَرِّقُ بَینَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَ قالُوا سَمِعْنا وَ أَطَعْنا غُفْرانَکَ رَبَّنا وَ إِلَیکَ الْمَصیرُ.

[3]   . آل عمران، 84.   قُلْ آمَنَّا بِاللَّهِ وَ ما أُنْزِلَ عَلَیْنا وَ ما أُنْزِلَ عَلى‏ إِبْراهیمَ وَ إِسْماعیلَ وَ إِسْحاقَ وَ یَعْقُوبَ وَ الْأَسْباطِ وَ ما أُوتِیَ مُوسى‏ وَ عیسى‏ وَ النَّبِیُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لا نُفَرِّقُ بَیْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَ نَحْنُ لَهُ مُسْلِمُون‏.

[4]   . بقره 253، تِلْکَ الرُّسُلُ فَضَّلْنا بَعْضَهُم عَلى‏ بَعْض‏.

[5]   . اسرا، 55، وَ لَقَدْ فَضَّلْنا بَعْضَ النَّبِیینَ عَلى‏ بَعْضٍ.