آیا خطاب آیت الله العظمی فقط به 3 تن از معصومان، صحیح است؟ و آیا جایز است مراجع و علمای بزرگ را با عنوان آیت الله العظمی خطاب کرد؟
پرسش
با عرض سلام، 1. آیا این مطلب صحیح است که در زیارتنامه های موجود، فقط به 3 تن از معصومان، یعنی امیرالمومنین (ع)، حضرت فاطمه زهرا (س( و حضرت جواد (ع)، آیت الله العظمی خطاب شده است؟ 2. در صورت صحت مطلب فوق، آیا جایز است مراجع عظام تقلید و علمای بزرگ را با عنوان آیت الله العظمی خطاب کرد؟ در صورتی که می دانیم، به هیچ وجه این عزیزان با آن بزرگواران قابل مقایسه نیستند، ضمنا به بقیه ائمه (ع) که نامشان را نیاورده ایم نیز چنین عنوانی گفته نشده است، با وجود این که می دانیم همه آنها آیت عظمای الاهی هستند. با تشکر فراوان.
پاسخ اجمالی

همان گونه که مستحضرید، آیت الله العظمی به معنای نشانه بزرگی از خدا است. این اصطلاح و عنوان، اگر در روایت و یا دعایی به تعدادی از ائمه اطلاق شده است، معنایش این نیست که دیگر ائمه (ع) یا پیامبر اسلام (ص) و دیگر پیام آوران و رسولان الاهی آیت عظمای حق نیستند! و اطلاق این اصطلاح بر آنان جایز نخواهد بود.

در مورد اطلاق این عنوان بر فقها و عالمان بزرگ نیز باید گفت؛ اگر چه این بزرگوران و عزیزان با ائمه (ع) قابل مقایسه نیستد، و کسانی که این لفظ را در مورد آنها بکار می برند، نیز در مقام مقایسه اینان با ائمه نمی باشند، اما مراجع و علمای بزرگ از آن نگاه که جانشینان و خلفای ائمه –در مراجعات دینی مردم- هستند و از میان دیگر اندیشمندان دینی برجستگی قابل ملاحظه ای دارند، می توان در مقام مقایسه با آنها و نیز عموم مردم، آنان را نشانه بزرگی از خدا به شمار آورد.