اگر مرد و زنی صیغۀ ازدواج فارسی خوانده باشند و برخی از شرایط اجرای صیغه را رعایت نکرده باشند، عقد آنان صحیح است؟
پرسش
اگر مرد و زنی که باکره نیست ( یعنی قبلا ازدواج کرده و طلاق گرفته است) با هم قصد صیغه داشته باشند و دسترسی به کتاب رساله نداشته باشند و نمی دانستند که اول باید زن شروع کند و بگوید و همچنین صیغه را به عربی بلد نبودند و اول مرد به زن بگوید\"آیا شما حاضرید با من به مدت 2 ساعت ازدواج کنید و همسر من بشوید\" و زن هم بگوید \"بله\" البته مهریه را هم اگر تعیین کرده باشند و بعد از چند روز متوجه بشوند که کتاب رساله آن روز کنارشان بوده وآنها از آن اطلاع نداشتند. 1.آیا صیغه ی شان درست جاری شده است؟ 2.اگر اینها فکرکنند که صیغه را درست خوانده اند و با هم ارتباط جنسی داشته باشند، آیا مرتکب گناه شده اند؟ 3.آیامرتکب زنا شده اند؟ وحکمش چیست؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، بعضی از مراجع این عقد را صحیح دانسته [1] و بعضی خیر [2] .

در هر حال چون اعتقاد به صحت عمل خویش داشته اند، کار ایشان معصیت و زنا محسوب نمی شود.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

ج1) صیغه به این نحو صحیح نیست.

ج2و3) اگر یقین داشته‌اند که صیغه به نحو صحیح شرعى ـ که در رساله‌هاى عملیه مذکور است ـ خوانده شده، مرتکب گناه و زنا نشده‌اند.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

مجددا صیغه را جاری کنند و نسبت به گذشته وطی شبهه است.

اگر خود زن و مرد بخواهند صیغه عقد غیر دائم را بخوانند، بعد از آنکه مدّت و مهر را معیّن کردند ، چنانچه زن بگوید : زَوَّجْتُک نَفْسِی فِی المُدَّةِ المَعْلُومَةِ عَلَى المَهْرِ المَعْلُومِ، بعد بدون فاصله قابل توجهى مرد بگوید : قَبِلْتُ صحیح است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال عقد صحیح است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

این عقد صحیح است .لینک به سایت استفتائات

[1] . آیات عظام: مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.

[2] . آیات عظام: خامنه ای وسیستانی.

[3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.