آیا دختری با سن 27 سال و دارای مدرک فوق لیسانسِ روانشناسی و شاغل، رشیده محسوب می شود و برای ازدواج موقت، به اذن پدر نیاز دارد؟
پرسش
آیا دختری با سن 27 سال و دارای مدرک فوق لیسانس روانشناسی و شاغل، رشیده محسوب می شود و برای ازدواج موقت، به اذن پدر نیاز دارد؟
پاسخ اجمالی
باید توجه داشت، نظر اکثر مراجع تقلید، درباره ازدواج دختر باکرۀ رشیده، آن است که، اجازه پدر یا جد پدری او در این امر لازم است. که برای آگاهی بیشتر در این زمینه می توانید به 1239 (شرط اجازه در ازدواج موقت با دختر باکره) مراجعه نمایید. در هر حال مشهور فقها درباره مصداق رشیده فرموده اند: رشیده؛ دختری است که منفعت و مصلحت زندگى خویش را به خوبى تشخیص دهد و در امر ازدواج تنها تحت تأثیر غریزه جنسى و عاطفه خود قرار نگیرد. این امر در اشخاص مختلف تفاوت پیدا مى‏کند.[1]
با این حال نظر برخی دیگر از فقها در این زمینه، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
معمولاً دخترهای بالای سی سال در مسائل ازدواج رشیده هستند. و از این سن به بالا به شرط اینکه دختر، فرد هوشیاری باشد و بتواند تصمیم بگیرد و مصلحت خود را تشخیص دهد، اجازه پدر لازم نیست.[2]
حضرت آیت الله العظمی سید صادق روحانی (مد ظله العالی):
چنانچه دختر بالغه و رشیده باشد یعنی صلاح و فساد این کار را تشخیص بدهد، ازدواج موقت و دائم، بدون اذن پدر جائز است و اشکالی ندارد.[3]
همچنین ایشان در جایی دیگر در معنی رشیده فرمودند: مراد از رشد در معنای رشیده، همان است که در آیه کریمه آمده است: «فان آنستم منهم رشدا فادفعوا اموالهم الیهم»[4]
و معنای رشادت همان تشخیص صلاح و فساد در زندگی روزمره و رفتار غیرسفیهانه است.[5]
حضرت آیت الله العظمی سید محمد شاهرودی (مد ظله العالی):
دختر باکره، چنانچه به مصالح و مفاسد خود مى‌رسد، مثلاً مانند پدر تشخیص مى‌دهد، [جهت ازدواج] محتاج اجازه [از پدر] نیست.[6]
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
رشیده کسی است که مصالح و مفاسد زندگی خودش را به درستی تشخیص داده و تحت تأثیر احساسات نباشد. برای ازدواج چنین دختری، اذن پدر لازم نبوده ولی در هر حالی، اذیت کردن پدر و مادر حرام است.
پس ظاهراً در فرض سؤال، چنین دختری رشیده است.  لینک سؤال مشابه: 937

[1]. تبریزی،جواد،صراط النجاة، ج5 ، ص146؛ بر گرفته از نمایه: 7338 (دختر رشیده و ازدواج موقت).
[3]. با استفاده از سایت معظم له و ر.ک: سایت  http://www.rohani.ir.
[4]. «اگر آنها را رشید یافتید اموالشان را به دست آنها بسپارید»؛ نساء/6.
[5]. با استفاده از سایت معظم له.
[6]. با استفاده از سایت معظم له.