با توجه به اینکه دین اسلام برای دو ورزش اسب دوانی و تیراندازی اجازه برگزاری مسابقه و شرط بندی را می دهد، آیا جایز است بنده مسابقاتی با شرط بندی در وب سایت قرار دهم و آن را فقط به مسابقات رزمی محدود کنم؟
پرسش
با سلام؛ بنده قصد راه اندازی وب سایتی به شرح زیر دارم: لیست مسابقات ورزشی بین تیم¬های بزرگ در وب سایت قرار داده می شود. کاربران مسابقه مورد نظر خود را انتخاب و با کاربر دیگری اقدام به شرط بندی می کند. پس از اتمام مسابقه و معلوم شدن نتایج، مبلغ شرط بندی به حساب برنده منتقل خواهد شد. ضمن اینکه 15% از مبلغ برنده شده به عنوان کارمزد توسط وب سایت کسر خواهد شد. حال، با توجه به اینکه دین اسلام برای دو ورزش اسب دوانی و تیراندازی (که هر دو مسابقه رزمی به حساب می آیند) اجازه بر گزاری مسابقه و شرط بندی را می دهد، آیا بنده این اجازه را دارم که مسابقات قرار داده شده در وب سایت را فقط به مسابقات رزمی محدود کنم؟ آیا اخذ این 15 درصد حلال است یا خیر؟ و آیا راهی برای حلال کردن این مبالغ وجود دارد یا خیر؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال جایز نیست. بلی اگر شخص ثالثی از مال شخصی­اش جایزه را بدهد مانعی ندارد، و اما در مسابقات اسب دوانی و تیر اندازی که مورد اجازه شرع است شرط بندی بین طرفین شرکت کننده (سوار کار و تیر انداز ) بلا مانع است، نه شرط بندی برای پیش بینی مسابقات.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر ملزم باشد پولی پرداخت کند یا براساس شرط باشد جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سوال جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

عمل مذکور قمار بوده و گرفتن پانزده درصد هم حرام است و وجهی برای حلیت ندارد، بلی اگر شخص ثالثی از مال شخصی اش جایزه را بدهد مانعی ندارد، و اما در مسابقات اسب دوانی و تیر اندازی که مورد اجازه شرع است مسابقه بین طرفین شرکت کننده (سوار کار و تیر انداز ) بلا مانع است، نه شرط بندی برای پیش بینی مسابقات.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

این نوع کسبها وجهۀ شرعی ندارد وباید از آن اجتناب شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.