آیا می‌توان گفت؛ خدا همان علم است، و هنگامی‌که ما دانشی را کشف می‌کنیم وجهی از وجه‌‌های خدا را کشف می‌کنیم؟!
پرسش
آیا می‌شود گفت که خدا همان علم است؟ (البته منظور از علم، علم محض است و تمامی علوم را شامل می‌شود، چه آنهایی که کشف شده‌‌اند و چه آنهایی که نه) یعنی ما وقتی علمی را کشف می‌کنیم وجهی از دیگر وجه‌های خدا را کشف می‌کنیم؟!
پاسخ اجمالی
درک حقیقت و کنه ذات خداوند برای غیر خدا ممکن نیست؛ آنچه برای غیر خدا در ارتباط با شناخت خدا ممکن است، شناخت جلوه‌های خدا است. بر این اساس در مورد خداوند می‌گوییم خداوند وجود محض است که هیچ نقصی در او نیست؛ دارنده همه صفات کمال به کامل‌ترین وجه است. بنابر این، نمی‌توان گفت خدا همان علم است؛ یعنی خدا را نمی‌توان منحصر در علم دانست؛ زیرا خداوند علاوه بر علم محض، قدرت محض، حیات محض و دیگر صفات کمال نیز هست؛ البته خداوند علم محض نیز هست؛ به همین جهت گفتن این مطلب که ما وقتی علمی را کشف می‌کنیم وجهی از دیگر وجه‌‌های خدا را کشف می‌کنیم، صحیح است و مشکلی ندارد.