آیا نماز حضرت زهرا(س) که در سجده به آن‌حضرت توسل می‌جوییم از نظر شرعی مشکلی ندارد؟
پرسش
آیا نماز حضرت زهرا(س) که در سجده به آن‌حضرت توسل می‌جوییم از نظر شرعی مشکلی ندارد؟
پاسخ اجمالی

گفتنی است که نماز از عبادات توقیفی است؛ یعنی باید همان‌گونه که از شارع مقدس به ما رسیده آن‌را بخوانیم. به عبارت دیگر، همان‌گونه که پیامبر(ص) و امامان معصوم(‏ع) به ما دستور داده‌اند انجام دهیم.

اما آنچه در برخی از منابع شیعی آمده است که اگر حاجتی داری دو رکعت نماز بخوان، بعد از سلام و ذکر تسبیحات حضرت فاطمه(س)، به سجده برو و استغاثه به حضرت فاطمه(س) بجوی،[1] باید گفت؛ اولاً: این روایت از نظر سند مشکل دارد و به اصطلاح علم حدیث مرسله است. ثانیاً: مربوط به سجدۀ بعد از نماز است نه سجدۀ در نماز. ثالثاً: این روایت اشاره به مطلب دقیقی دارد و آن این‌که حضرت فاطمه(س) از تجلیات کامل اسما و صفات الهی است.

بنابراین، ممکن است امام صادق(ع) به افرادی که دارای معرفت بالا بودند چنین دستوری را داده باشد و آنها توانایی فهم نکات دقیق معارف الهی را داشتند و می‌توانستند بین توجهی که موجب شرک می‌شود و توجهی که کمال توحید است فرق بگذارند.[2]

[1]. «رَوَى الْمُفَضَّلُ بْنُ عُمَرَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ إِذَا کَانَتْ لَکَ حَاجَةٌ إِلَى اللَّهِ وَ ضِقْتَ بِهَا ذَرْعاً فَصَلِّ رَکْعَتَیْنِ فَإِذَا سَلَّمْتَ کَبِّرِ اللَّهَ ثَلَاثاً وَ سَبِّحْ تَسْبِیحَ فَاطِمَةَ (ع) ثُمَّ اسْجُدْ وَ قُلْ مِائَةَ مَرَّةٍ یَا مَوْلَاتِی فَاطِمَةُ أَغِیثِینِی ثُمَّ ضَعْ خَدَّکَ الْأَیْمَنَ عَلَى الْأَرْضِ وَ قُلْ مِثْلَ ذَلِکَ ثُمَّ عُدْ إِلَى السُّجُودِ وَ قُلْ ذَلِکَ مِائَةَ مَرَّةٍ وَ عَشْرَ مَرَّاتٍ وَ اذْکُرْ حَاجَتَکَ فَإِنَّ اللَّهَ یَقْضِیهَا». کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی، البلد الامین و الدرع الحصین، ص 159، بیروت، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، 1418ق؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 99، ص254، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403ق.

[2]. در مورد این‌که توسل با توحید تضاد ندارد، می‌توانید به پاسخ‌های 590 در همین سایت مراجعه نمایید.