آیا استفاده از حیوان حرام گوشت در داروها و تجویز یا فروش آن دارو جایز است؟
پرسش
1. آیا استفاده از حیوان حرام گوشت به عنوان دارو جایز است؟ 2. آیا فروش داروهای مفصل ساز که از خرچنگ تهیه شده با نسخه پزشک در داروخانه اشکال دارد؟ 3. آیا تنها با گفتن مسئله به بیمار از گردن داروساز یا فروشنده خارج می‌شود یا نباید مطلقاً دارو را فروخت؟
پاسخ اجمالی
هیچ یک از موارد سؤال جایز نیست، مگر اینکه به تشخیص پزشک حاذق متدین، راه درمان منحصر به استفاده از آن دارو باشد و مصرف این گونه داروها تنها در زمان و به مقدار ضرورت که راه دیگری برای درمان نباشد مانعی ندارد.
بنابراین در صورت اضطرار و انحصار درمان به چنین داروهایی، استفاده، فروش و تجویز آن به بیمار اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1و2. در مقام معالجه به مقدار رفع ضرورت مانعى ندارد.
3. فروختن آن به جهت معالجه فى نفسه مانعى ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1و2و3. جایز نیست مگر اینکه به تشخیص پزشک حاذق متدین راه منحصر درمان باشد.  مصرف این گونه داروها تنها در زمان و به مقدار ضرورت که راه دیگری برای درمان نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
در صورت ضرورت ومنحصر بودن شفا به استعمال این درمان به مقدار ضرورت اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
1. در فرض سؤال، جایز نیست
2. در صورتی که به حد ضرورت و اضطرار نرسد، جایز نیست
3. در فرض سؤال، نباید فروخته شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.