در پاساژی که تنها صنف خاصی در آن فعالیت می‌کنند، آیا یکی از مغازه‌داران می‌تواند علیرغم مخالفت دیگران، در آن‌جا به شغلی که با آن مجموعه هم‌خوان نبوده – و البته مزاحم کارشان هم نیست - اشتغال یابد؟
پرسش
اگر در یک پاساژ، یکی از مغازه‌داران بخواهد، در مغازه خود نوعی از شغل را اجرا نماید که با شغل‌ مغازه‌های دیگر سنخیت ندارد و مزاحم کسب آنها هم نباشد، آیا باید از بقیه مغازه‌داران اجازه بگیرد؟ اگر مزاحم کسب دیگران باشد حکم چگونه است؟ در صورت ایجاد شغل نامناسب، آیا بقیه، حق شکایت از وی و ممانعت از او را دارند؟
پاسخ اجمالی
افراد شریک در پاساژ، در انتخاب شغل آزادند، مگر آن‌که آن شغل خلاف شرع و قانون و قرارداد بوده و یا مزاحم کسب و کار دیگران شود و یا آن‌که عرفاً با وجود چنین شغلی در مجموعه، ارزش و موقعیت پاساژ به مخاطره افتد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بر خلاف قانون باشد حضرت آیة الله اجازه مخالفت نمی‌دهند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
انتخاب و یا تغییر شغل نیاز به اجازه دیگر مغازه داران نیست و دیگران هم حق مزاحمت و یا شکایت ندارند مگر آن‌که شغل خلاف شرع باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه برخلاف قوانین و مقررات نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
به مقتضای قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر این شغل مزاحم سایر مغازه‌ها نباشد و از ارزش پاساژ نکاهد و در مورد آن منعی در قراردادهای مربوط به این پاساژ یا در قوانین مرتبط با این‌گونه ساختمان‌ها نباشد، نیاز به رضایت دیگران ندارد. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.