آیا پیامبر اسلام(ص) در شب معراج، گرسنه شده و دستی از غیب برایشان شیر برنج آورده و سپس بخشی از آن را بازگرداند؟
پرسش
آیا چنین چیزی در روایات آمده است: «وقتی پیامبر(ص) به آسمان هفتم رفتند و حضرت جبرئیل ایشان را ترک کرد ایشان به راه خود ادامه دادند و بیست هزار فرشته مقرّب خداوند را دیدند که برای ایشان هدیه آورده بودند. سپس حجابی و پرده‌ای پدیدار شد که از پس آن صدا آمد: ای حبیب من! تو گرسنه‌ای و راه زیادی آمدی که ناگهان شیر برنجی از پس پرده بیرون آمد و وقتی پیامبر(ص) سه لقمه از آن‌را خورد، دستی از پس پرده بیرون آمد و دو لقمه برداشت»؟
پاسخ اجمالی
آنچه در فضای مجازی درباره شیر برنج خوردن پیامبر(ص) در شب معراج نقل می‌شود را در روایات نیافتیم، ولی در برخی از کتاب‌های کهن گزارش شده که حضرتشان در معراج مقداری شیر نوشیدند که صرف نظر از بررسی سندی به نقل برخی از آنها می‌پردازیم:
1. امام صادق(ع) به نقل از پیامبر اسلام(ص) می‌فرماید: «...سپس خزانه‌دار سه ظرف پیش من آورد، در یکى شیر بود، در دیگرى آب و در سوّمى شراب مست کننده! در همان حال از گوینده‌ای شنیدم که می‌گفت: اگر آب را بگیرد خودش و امّتش غرق می‌شوند و اگر شراب را بگیرد خودش و امّتش گمراه می‌شوند و اگر شیر را بگیرد خودش و قومش هدایت می‌شوند، من ظرف شیر را گرفتم و نوشیدم، جبرئیل گفت: هدایت یافتى و امّتت هدایت یافت».[1]
2. ابن عباس می‌گوید: در حدیث معراج، پیامبر(ص) فرمود: «... فرشته‌اى پیش من آمد و کاسه‌ای شیر به دست راست و کاسه‌ای خمر(شراب) به دست چپ گرفته، و به من عرضه کرد. من شیر را از دست راست او گرفتم و نوشیدم. جبرئیل گفت: کار درستی انجام دادی که شیر را برداشتی، اگر شراب را می‌گرفتی امت تو همه هلاک می‌شدند، چنان‌که شراب، عقل را هلاک می‌کند، چون شیر را اختیار کردى، امت تو بر دین پاکیزه و خالص باشند چنان‌که شیر، پاکیزه و خالص است».[2]
3. «...آن‌گاه سه کاسه آوردند سر پوشیده، یکى در آن آب بود، به من گفتند: از آن آب اندکی بنوش. آن‌گاه کاسه دیگر به من دادند که در آن شیر بود، از آن نوشیدم تا سیر گشتم. آن‌گاه کاسه‌ای دیگر به من دادند که در آن شراب بود، گفتم: من از این نباید بنوشم. جبرئیل به من گفت: کار درستی انجام دادی [که شراب را ننوشیدی]؛ اگر از این می‌خوردى هیچ‌کس از تو پیروی نمی‌کرد مگر عده کمی، و اگر از آب سیر می‌خوردى امّت تو غرق می‌شدند».[3]

[1]. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج ‏2، ص 4، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، 1404ق.
[2]. سور آبادی(قرن پنجم)، ابوبکر عتیق بن محمد، تفسیر سور آبادی، ج ‏2، ص 1336، تهران، فرهنگ نشر نو، چاپ اول، 1380ش؛ اسفراینى(قرن پنجم)، ابوالمظفر شاهفور بن طاهر، تاج التراجم فی تفسیر القرآن للأعاجم، ج ‏3، ص 1232، تهران، انتشارات علمى و فرهنگی، چاپ اول، 1375ش؛
[3]. تاج التراجم فی تفسیر القرآن للأعاجم، ج ‏3، ص 1236.