اگر کسی وام ربوی گرفت و آن را در اختیار شخصی دیگر قرار داد، آیا آن شخص می‌تواند از آن وام استفاده نماید؟
پرسش
کسی از بانک وام ربوی گرفته، اگر وام را به پسرش دهد، وقتی پسر می‌خواهد از آن پول در معامله و خرید و فروش استفاده کند آیا چیزی بر ذمه او است؟ آیا هر گونه استفاده پسر از آن پول در معاملات و ... باعث مدیون شدن وی می‌شود؟
پاسخ اجمالی
1. هر چند گرفتن وام ربوی و نیز معاملات ربوی حرام است و مرتکب آن باید از عمل خویش توبه کند، ولی در صورتی که چنین اتفاقی رخ داد، استفاده از اصل پول، اشکالی ندارد و فقط تصرف در مقدار اضافه حرام خواهد بود.
2. به این نکته نیز باید توجه معمولاً در قراردادهای بانکی پرداخت وام، مواردی را برای مصرف آن تعیین می‌کنند، پس دریافت وام و اعطای آن به فردی دیگر اگر با قرارداد وام مخالفت نداشته باشد، استفاده از آن وام برای آن شخص جایز است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
بطور کلى اصل وام گرفتن از نظر حکم وضعى صحیح است و شخص مالک آن می‌شود هر چند ربوى باشد، ولى در صورت ربوى بودن، گرفتن آن از نظر تکلیفى حرام است.[2]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
استفاده از پول مذکور اشکالی ندارد و باعث مدیونی وی نمی‌شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
این کار جایز نیست، ولی اگر کار انجام شده و بانک حاضر به تغییر و پذیرش آن نمی‌باشد فعلاً مسئولیتی ندارد. اما باید از کار خود توبه کند و هرگز تکرار نکند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
گرفتن ربا و دریافت آن زیاده حرام است اما گیرنده، اصل پولی را که از این طریق دریافت می‌کند، مالک می‌شود و می‌تواند به دیگری منتقل کند. پس پسر نیز بعد از دریافت پول، مالک آن می‌گردد و می‌تواند هرگونه تصرف مشروع در آن انجام دهد و مسئولیت مالی خاصی در مقابل رفتار غیر مشروع آن فرد ندارد؛ البته باید توجه داشت که این‌ها در صورتی است که انتقال آن تسهیلات دریافتی به پسر منع قانونی یا مشکل شرعی دیگر غیر از ربا نداشته باشد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.