استعمال حنا در حالت جنابت و حیض چه حکمی دارد؟ آیا برای غسل باید ابتدا سر را با شامپو و یا صابون تمیز کرد؟آیا استعمال لاک مانعی برای صحت وضوء است؟
پرسش
ممنون خواهم شد اگر در پاسخ به سؤالات اینجانب تسریع فرمایید:
1. میخواهم بدانم در شرایطی که شخص جنب یا حیض است، آیا حنا گذاشتن روی بدن یا مو ایراد دارد؟
2. آیا برای غسل جنابت یا حیض لازم است برای شستن موهای خود از صابون یا شامپو استفاده کرد؟ یا آنکه برای شستن مو آب خالص کفایت می کند؟
3. آیا استعمال لاک مانعی برای صحت وضوء است؟ آیا شخصی که روی ناخنش را لاک زده است، نمازش صحیح است؟
جزاکم الله خیرا- تارا
پاسخ اجمالی

پاسخ سؤالهایتان را به ترتیب بیان می کنیم:

1- استعمال حنا برای شخص جنب[1] و حائض[2] مکروه است.

2- شستن با آب کفایت می کند.

3- در وضو لازم است دست ها از آرنج تا سر انگشت ها به طور کامل شسته شود.[3] بنابراین ناخن ها و مقدار معمولی از آن که بلند شده است (2تا3میلیمتر) جزو انگشت به حساب می آید و لازم است به طور کامل شسته شود و اگر موانعی (لاک، رنگ و... ) دارد بر طرف شود.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه فرمایید:

1. نمایه: لاک ناخن و وضوی جبیره، سؤال 4680 (سایت: 4966).

2. نمایه: لاک ناخن و وضو،سؤال 2448 (سایت: 2578).

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی:

1. شستن ناخن در محدوده دست در وضوء واجب است و اگر مانعی از رسیدن آب به آن وجود داشته باشد، باید برطرف شود.[4]

نمایه مربوط:

سؤال 1960 (سایت: 1985) (پاک بودن بدن در هنگام غسل).

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 214 مسئله 356.

[2]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 270.

.[3] نجاة العباد (للإمام الخمینی)، ص 19، م 5، "بعد از شستن صورت باید دست راست و بعد از آن دست چپ را از آرنج تا سر انگشت ها بشوید، و براى آن که یقین کند آرنج را کاملًا شسته باید مقدارى بالاتر از آرنج را هم بشوید".

[4] با استفاده از سؤال 5779 (سایت: 6010).