اصطلاح «ظن متأخم به علم» در دانش اصول به چه معنا است؟
پرسش
ظن متأخم به علم چیست؟
پاسخ اجمالی
«ظنّ متأخّم به علم»، یا «ظنّ اطمینانى»، یا «ظنّ غالب»، و یا «ظنّ قوى»، همگى به ظنّ و گمانی گفته میشود که مردم عادى آنرا به منزله علم تلقّى میکنند؛ و لذا به آن علم عرفى و عادى نیز گفته میشود.[1]
به عبارت دیگر، اگر حدس و گمان انسان در مورد چیزی به اندازهای قوی باشد که تفاوت چندانی با دانش یقینی نداشته باشد، به آن «ظنّ متأخم به علم» میگویند.

[1]. ملکى اصفهانى، مجتبى‏، فرهنگ اصطلاحات اصول، مقدمه، سبحانى تبریزى، جعفر، ج ‏1، ص 371، قم، عالمه، چاپ اول، 1379ش.