آیا در مورد خوردن گوشت به همراه لبنیات، در متون اسلامی مطلبی وجود دارد؟
پرسش
در موردِ خوردنِ گوشت با لبنیات در اسلام مطلبی وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

در منابع روایی، احادیث مختلفی در خواص لبنیات و استفاده معصومان(ع) از آنها وجود دارد. به عنوان نمونه:

 امام صادق‌(ع) فرمود: «رسول خدا(ص) از میان نوشیدنی‌ها، شیر را دوست می‌داشت».‏[1]

از سوی دیگر در روایات به خوردن گوشت به صورت متعادل نیز سفارش شده است.[2]

در برخی روایات به خوردن گوشت و لبنیات با هم نیز سفارش شده است.

گفتنی است، اگرچه «لبن» در لغت به معنای شیر حیواناتی مانند شتر و گوسفند است؛[3] اما مراد از آن در روایات، می‌تواند «شیر»،[4] «ماست»[5] و ... باشد.

به برخی از این روایات اشاره می‌شود:

  1. رسول خدا(ص): یکی از پیامبران قبل از ایشان نسبت به ضعف بدنش نزد خدای متعال شکایت کرد، خداوند به وی وحی نمود که گوشت را با شیر بپزد؛ چرا که این نوع غذا دارای قدرت و برکت است».[6]
  2. امام علی(ع): «هر فردی که ضعیف شد، گوشت را با شیر بخورد».[7]
  3. امام صادق(ع): «خوردن گوشت همراه با شیر، خورش پیامبران است».[1]
  4. امام صادق(ع): «هر کسی در قلب یا بدنش سستی و ضعف وجود دارد، گوشت گوسفند(میش) را با شیر بخورد که درد و بیماری را از بدن بیرون می‌برد و به جسم نیرو می‌دهد و کمرش(پشتش) را محکم می‌کند».[8]

گفتنی است، رعایت اعتدال در مصرف هر ماده غذایی لازم بوده و زیاده‌روی در مصرف آنها می‌تواند برای بدن زیان‌بار باشد.

[1]. برقی، ابو جعفر احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج 2، ص 491، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.

[2]. «زیاده‌روی نکردن در خوردن گوشت»، 38061؛ «نخوردن گوشت در سیره امام علی(ع)»، 101448.

[3]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، محقق، مصحح، میر دامادی، جمال الدین،‏ ج 13، ص 374، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.

[4]. المحاسن، ج ‏2، ص 467.

[5]. مجلسی، محمد باقر، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول(ص)، محقق، مصحح، رسولی، سید هاشم، ج 22، ص 140، تهران، ‌دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1404ق.

[6]. المحاسن، ج ‏2، ص 467.

[7]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 316، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[8]. ابنا بسطام، عبد الله، حسین، طبّ الأئمة(ع)، محقق، مصحح، خرسان، محمد مهدی، ص 64، قم، دار الشریف الرضی، چاپ دوم، 1411ق.