چه اسم‌هایی همواره باید به اسم دیگر اضافه شوند؛ یعنی دائم الاضافه هستند؟
پرسش
چه اسمائی دائم الاضافه هستند؟
پاسخ اجمالی

اسم‌های دائم الاضافه در ادبیات عرب، به اسم‌هایی‌ گفته می‌شود که هیچ‌گاه به تنهایی و بدون اضافه به اسم دیگر، کاربرد ندارند و تنها زمانی می‌توان معنای کاملی را از آن برداشت کرد که به اسم دیگری اضافه شده‌ باشند.

این‌گونه اسم‌ها را می‌توان در دو نوع کلی «مضاف به جمله» و «مضاف به مفرد» تقسیم‌بندی کرد:

  1. بخشی از این اسم‌ها نمی‌توانند به یک «کلمه مفرد» اضافه شوند؛ بلکه تنها باید به یک «جمله‌ کامل» اضافه شوند.

«حیث»، «اذ»، «اذا» و «حین» از این دسته از اسماء‌ دائم الاضافه هستند.

مثال: «وَمِنْ حَیْثُ خَرَجْتَ».

  1. اسم‌هایی که به یک «کلمه مفرد» اضافه می‌شوند.

گفتنی است در مفردات، تنها این «اسم» است که می‌تواند «مضاف الیه» واقع ‌شود و «فعل» و «حرف» نمی‌توانند در جایگاه «مضاف الیه» قرار گیرند.

به هر حال، اسم‌هایی که به مفرد اضافه می‌شوند را نیز می‌توان در سه گروه متفاوت تقسیم‌بندی نمود:

1-2. اسم‌هایی که دایره شمولشان گسترده بوده و می‌توانند هم به «اسم ظاهر» و هم به «ضمیر» اضافه می‌شوند. اسم‌هایی؛ مانند: «کلا»، «کلتا»، «عند»، «لدى» و «سوى».

مثال: «عِنْدِ اللَّهِ» و «عِنْدَهُم».

2-2. اسم‌هایی که به «ضمیر» اضافه نشده و تنها به «اسم ظاهر» اضافه می‌شوند، مانند: «اولوا» و «ذو».

مثال: «أُولُو الْأَلْبَاب».

3-2. در طرف مقابل، اسم‌هایی وجود دارند که توانایی اضافه‌شدن به «اسم ظاهر» را نداشته و تنها می‌توانند به ضمیر‌ها اضافه شوند.

«اسماء مضاف به ضمیر» را نیز می‌توان در دو زیرمجموعه رده‌بندی کرد:

1-3-2. اسم‌هایی که امکان اضافه به هر چهارده صیغه از ضمایر را دارند، مانند: «وحد».

مثال: « وَحْدَهُ»، «وَحْدَکَ»، «وَحْدِی» و ...

2-3-2. اسم‌هایی که نمی‌توانند به ضمیر غائب اضافه شوند، مانند: «لبّى»، «دوالى» و «سعدى».[1]

مثال: «لَبَّیْکَ».

[1]. ر. ک: ذهنی تهرانی، سید محمد جواد، قواعد صرف و نحو و روش تجزیه و ترکیب، ص 97، قم، مؤلف، چاپ اول، 1371ش.