1. اگر زن و شوهری چندین سال متمادی از هم دور باشند، آیا خود به خود از هم جدا می‌شوند؟2. اگر زنی چندین سال از سلامت همسر خود بی‌خبر باشد، آیا می‌تواند ازدواج کند؟ 3. اگر این زن ازدواج کرد و بچه‌دار شد و بعد از مدتی شوهر اولش برگشت، حکم ارتباط آنها و فرزندانشان چیست؟
پرسش
سلام! چند سؤال داشتم: 1. اگر زن و شوهری به مدت چندین سال متمادی از هم دور بوده و از سلامت هم با خبر باشند، آیا اگر هم دیگر را مستقیما نبینند، خود به خود از هم جدا می‌شوند؟ 2. اگر زنی از سلامت همسر خود خبر نداشته و مطمئن از زنده یا مرده بودنش نیست (مثلاً همسر مفقود الاثر در جنگ) آیا می‌تواند ازدواج کند؟ 3. اگر این زن ازدواج مجدد کرد و بعد از مدتی شوهر اولش برگشت، حکم ارتباط بین این سه نفر چیست؟ اگر زن از همسر دومش فرزندی داشته باشد حکمش چیست؟
پاسخ اجمالی
1. به‌طور کلّى؛ دور بودن و عدم دسترسی زن و شوهر به یکدیگر سبب فسخ عقد ازدواج ایشان نمی‌شود، بلکه برای جدایی آنها از هم، نیاز به اجرای صیغه طلاق با شرایط خاص خود است.
2. زنى که شوهر او مفقود الأثر شده و موت و حیات او معلوم نیست می‌تواند به [محاکم قضایی] یا حاکم شرع جامع الشرائط مراجعه نماید و حاکم، ضرب الاجل تعیین می‌نماید که تا مدت چهار سال از حال شوهر مفقود الاثر تفحص شود و بعد از گذشت این چهار سال که در آن جستجو ادامه داشته است، چنانچه حال او معلوم نشد، حاکم شرع او را مطلّقه مى‌نماید.[1] پس چنان‌چه زن یقین کند که شوهرش فوت کرده و یا با حکم مراجع قضایی و یا مجتهد جامع الشرایط حکم طلاق وی جاری شود، پس از گذشت چهار ماه و ده روز مى‌تواند با مردی دیگر ازدواج نماید.
3. حال چنان‌چه شوهر اول، بعد از گذشت مدتی پیدا شود، این زن، در واقع، همسر اوست و باید از شوهر دوم جدا شود و اگر شوهر دوم با او نزدیکى کرده و دخول محقق شده باشد، بر شوهر دوم حرام ابدى مى‌شود و قبل از ارتباط با شوهر اول، باید عدّه نگهدارد.[2]
4. اگر ازدواج مجدد زن با رعایت شرایط و ضوابطی که گذشت صورت گرفته و از شوهر دوم دارای فرزند شده باشد، این فرزندان، حلال‌زاده بوده و آن زن و مرد(شوهر دوم) شرعاً والدین آنها شمرده می‌شوند.[3]

[1]. ر.ک: صافی گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج ‌2، ص 70، انتشارات حضرت معصومه (سلام الله علیها)، قم، چاپ چهارم، 1417ق؛ این حکم برگرفته از روایاتی در این زمینه است، از جمله ر.ک: کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‏6، ص147، بَابُ الْمَفْقُود، ح1، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ، چهارم، 1407 ق.
[2]. ر.ک: تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج ‌2، ص 331، قم، چاپ اول، بی‌تا؛ فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج ‌1، ص 426، انتشارات امیر قلم، قم، چاپ یازدهم، بی‌تا.
[3]. ر.ک: موسوی گلپایگانی، سید محمدرضا، مجمع المسائل، محقق و مصحح: کریمی جهرمی، علی، ثابتی همدانی، علی، نیری همدانی، علی، ج ‌5، ص 24، ‌دار القرآن الکریم‌، قم، چاپ دوم، 1409ق.