فارسی صحبت کردن در یک سجده چه حکمی دارد؟
پرسش
فارسی صحبت کردن در یک سجده چه حکمی دارد؟ آیا سجده سهو باید خواند اگر همان لحظه نخوانده باشی، نماز را باید مجدد خواند؟
پاسخ اجمالی
1. یکی از مبطلات نماز، حرف زدن از روی عمد است؛ یعنی اگر عمداً حرف بزند حتّى یک جمله، یا یک کلمه، حتّى کلمه دو حرفى مانند «من» و «ما» نماز باطل است، بلکه بنا بر احتیاط واجب[1] اگر دو حرف معنی‌دار هم نباشد نماز باطل می‌شود. اما سخن گفتن از روى سهو و فراموشى و نسیان، نماز را باطل نمی‌کند.[2] و اگر نمازگزار از روی سهو و فراموشی حرفی بزند، پس از نماز باید دو سجده سهو بجا آورد.[3]
2. اگر سجده سهو را بعد از سلام نماز عمداً به جا نیاورد، معصیت کرده و واجب است هر چه زودتر آن را انجام دهد و چنان‌چه سهواً به جا نیاورد، هر وقت یادش آمد باید فوراً انجام دهد و لازم نیست نماز را دوباره بخواند.[4]
3. در حرف زدن عمدی که موجب باطل شدن نماز می‌شود، فرقی میان صحبت کردن به زبان فارسی، و یا عربی و یا هر زبان دیگری نیست. و اگر سهواً باشد، باید سجده سهو بجا آورد.

[1]. منظور از احتیاط در مبطلات نماز آن است که نماز را تمام کرده بعد اعاده کند. امام خمینى، توضیح المسائل (محشّٰى)، گردآورنده: بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج 1، ص 619، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. ر.ک: همان، ص 618 – 620.
[3]. همان، ص 669.
[4]. همان، ص 673.