اگر کلام معصوم(ع) کلام واحدی است، لزوم امامت سایر معصومان(ع) چه ضرورتی داشت؟
پرسش
اگر کلام معصوم(ع) کلام واحدی است لزوم امامت سایر معصومان چه ضرورتی داشت؟
پاسخ اجمالی
در زمینه پرسش مطرح شده؛ از دو راه می‌توان جواب داد:
1. جواب نقضی: همین اشکال در پیامبران نیز وارد است؛ خداوند می‌فرماید: «لا نُفَرِّقُ بَیْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ»؛[1] میان هیچ‌یک از پیامبران وى، فرق نمی‌نهیم. در حالی‌که چنین اشکالی را کسی مطرح نمی­کند. و پیامبران برای مقاصد و برنامه‌های بس والا از طرف خداوند، برای زندگی این جهانی و آن جهانی انسان‌ها در زمان‌های مختلف مبعوث شده‌اند.
2. جواب حلی: اگرچه ریشه کلام معصومان(ع)، نور واحدی است اما بر حسب زمان و مکان، شیوه ارائه و تبلیغ آن متفاوت می‌باشد. با دقت در سیره عملی معصومان(ع) این مطلب به روشنی مشاهده می‌شود که روش زندگی و برخورد آنان در مسائل فردی و اجتماعی از جنبه‌های مختلف فرهنگی و سیاسی بر اساس مقتضیات زمان و مکان بوده و این مطلب منافاتی با یگانه بودن سخن آنان ندارد و ضرورت وجود آنان را در زمان‌ها و مکان‌های مختلف به اثبات می‌رساند و روش پیامبران نیز همین گونه بوده است که سخنانشان بر اساس نیاز مردم -و نه دانش خودشان- در زمان‌های مختلف متفاوت بوده است، در سخنی رسول گرامی اسلام(ص) می‌فرماید: «إِنَّا مَعَاشِرَ الْأَنْبِیَاءِ نُکَلِّمُ النَّاسَ عَلَى قَدْرِ عُقُولِهِمْ »؛[2] ما گروه پیغمبران مأموریم که با مردم به اندازه عقل خودشان سخن بگوئیم.

[1] . بقره، 285.
[2] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 1، ص 51، دار الحدیث، قم، چاپ اول، ‏1429ق.