اگر در منزل مقداری از داروهای مصرفی در پایان سال خمسی باقی بماند، آیا خمس دارد؟
پرسش
با سلام؛ اگر کسی دارو را قبل از سال خمسی خریده باشد و در حال استفاده باشد و سر سال خمسی آن دارو باقی مانده باشد در دو صورت زیر چه حکمی دارد :الف ) به استفاده ی آن کماکان نیاز داشته باشد. ب) به باقی مانده آن دیگر نیاز نداشته باشد،اگر هیچ مقدار را قبل از سال خمسی استفاده نکرده باشد چطور ؟
پاسخ اجمالی
خرید دارو؛ که به علت نیاز و احتیاج است، خمس ندارد، علاوه بر این که؛ بعد از باز شدن و استفاده از مالیت می‌افتد و حتی در صورت مصرف نشدن از شما خریده نمی‌شود، بنابراین چیزی که مالیت نداشته باشد، خمس ندارد. بله! اگر دارویی مصرف نشده باشد و مالیت هم داشته باشد، یا برخی از داروهای کمیاب و حیاتی؛ در صورتی که استفاده نشده باشد، را می‌توان فروخت، که در این صورت اگر تا پایان سال خمسی استفاده نشود؛ خمس دارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
بطور کلی اگر خرید داروها جهت استفاده از آن در مواقع نیاز باشد و در معرض احتیاج هم باشد، خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
داروهای ضروری و کمکهای اولیه در خانه جزء هزینه های زندگی محسوب می شود و خمس ندارد هر چند اتفاقاً در تمام سال از آنها استفاده نشود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر ارزش نداشته باشد و قابل خرید نباشد خمس ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
فقط فرض آخر خمس دارد.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.