آیا طواف افراد ناتوان، در طبقات مسجدالحرام، صحیح است؟
پرسش
آیا طواف افراد معلول و ناتوان بر روی طبقه‌ای که در کنار مکه ایجاد شده جایز است؟
پاسخ اجمالی
با توجه به اینکه امروزه، طبقه اوّل مسجدالحرام، حدود 30 سانتی متر از سقف کعبه معظّمه بالاتر است،[1] نظر اکثر مراجع تقلید آن است که افراد ناتوان، لازم است نائب بگیرند تا طواف را در طبقه هم‌کف و در محدوده آن، انجام دهد.
برخی فقها علاوه بر گرفتن نایب، انجام طواف توسط خود معذور در طبقه بالا را نیز لازم می‌دانند. [2]
با این حال، گروهی از فقها، طواف از طبقات دوم و سوم را در موارد ضرورت، جایز و کافی دانسته‌اند. [3]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
کسى که نتواند در صحن مسجد الحرام طواف کند، و باید طواف را در طبقه دوم انجام دهد، به احتیاط واجب باید چنین شخصى خودش در طبقۀ دوم طواف کند و کسى را هم نایب بگیرد که براى او در صحن مسجد طواف انجام دهد، و نماز را هم خودش در طبقه دوم، و نائبش در صحن مسجد بخوانند، و اگر خودش بتواند در صحن مسجد نماز بخواند همان نماز او کفایت مى‌کند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
چنانچه احراز شود که طبقۀ دوم بالاتر از کعبه است، طواف از بالا کفایت نمى‌کند و باید براى طواف از پایین نایب بگیرند و لازم نیست احتیاط کنند و چنانچه مطلب مشکوک باشد باید احتیاطاً بین طواف از بالا و نایب گرفتن از پایین جمع نمایند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی چنانچه طواف مذکور، هم سطح و یا بالاتر از دیوار کعبه معظمه باشد طواف صحیح نیست و نایب باید از طرف معذور در طبقه هم کف مسجد طواف را انجام دهد و نماز هم در طبقه هم کف پشت مقام خوانده شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
طواف در تمام مسجد جایز است حتی در زیر قسمتهای مسقّف، و حتی لازم نیست اتصال در صفوف طواف تا خانه خدا وجود داشته باشد ولی در طبقات دوم و سوم اگر بالاتر از خانه کعبه می‌باشد، تنها در حال ضرورت جایز است. (بنابراین طواف در طبقات بالا در حال ازدحام زیاد، و در مورد بیماران که اجازه طواف از پائین به آنها داده نمى‌شود، اشکالى ندارد و گرفتن نایب لازم نیست.)
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
طواف در طبقات فوقانی که بالاتر از کعبه است باطل است و افراد ناتوان اگر متمکن از طواف در مطاف نباشند باید نائب بگیرند.
حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانى(مد ظله العالی):
در مفروض سؤال، باید نایب بگیرد که در صحن مسجد الحرام طواف نماید و در صورتى که متمکن مى‌باشد و بر او حرجى نیست، احتیاط واجب آن است که خودش هم از طبقۀ دوم طواف نماید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله، جایز است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. ر. ک:  فصلنامه میقات حج، (طواف از طبقه دوم مسجد الحرام)‌، سال 18، شماره 72، تابستان 1389.
[2]. آیات عظام خامنه‌ای و وحید خراسانی.
[3]. آیات عظام مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست؛ ر.ک: محمودى، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰى)، ص 309، نشر مشعر، تهران، ویرایش‌جدید، 1429 ق.