کد سایت fa620 کد بایگانی 464 نمایه رابطۀ انسان مؤمن با قرآن در زمان حضور معصوم(ع)
طبقه بندی موضوعی قرآن|قرآن
اصطلاحات قرآن
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
شیوۀ استفادۀ مؤمنان از قرآن در زمان حضور معصوم(ع) چگونه بود؟
پرسش
در عصر حضور معصوم(ع)، مؤمنان برای پاسخ به سؤالات دینی، باید به قرآن مراجعه می‌کردند، یا به معصوم(ع)؟
پاسخ اجمالی

قرآن کلام خدا و کتابی است برای خواندن و فهمیدن و عمل کردن، تا انسان در سایۀ عمل به دستورات آن به زندگی سعادت‌مندانه نایل گردد. امّا تمام آیات قرآن از نظر معنا و فهم آن یکسان نیستند، بلکه فهم بعضی از آیات، آسان و فهم بعضی دیگر مشکل و فهم قسم سوم بسیار مشکل است که تنها خواص از زبدگان که همانا پیامبر و معصومین(ع) هستند از عهدۀ آن برمی‌آیند.

انسان‌هایی که در عصر معصوم(ع) زندگی می‌کنند، اگر اهل زبان بودند، هر کدام به اندازۀ دانش خود می‌توانستند با مراجعه به قرآن از معانی بعضی از آیات آن بهره‌مند شوند، ولی برای فهم دقیق و کامل تمام آیات و تأویل آنها و بطون آیات قرآن، لازم است که از پیامبر و ائمه(ع) کمک بگیرند.

پاسخ تفصیلی

قرآن، کلام نازل پروردگار متعال و کتاب زندگی است و دستور صحیح زیستن در آیات آن بیان شده است. در حقیقت، وقتی انسان قرآن تلاوت می‌کند، خدا با انسان صحبت می‌کند و انسان باید سعی کند معنای کلام خداوند را درک نماید، همان‌طوری که خود نیز مردم را به تفکر و تدبر در آیات دعوت کرده است.[1]

اما باید دانست که تمام آیات قرآن از نظر معنا یکسان نیستند، بلکه بعضی از آیات، برای همۀ مردم در هر زمان و مکان قابل فهم است، و بعضی دارای معانی عمیق هستند که فهم آنها برای خواص از مردم امکان‌پذیر است. قسم سوم آیاتی است که دارای معانی کاملاً عمیق است که تنها زبدگان از خواص می‌توانند این معانی را درک نمایند.

قرآن مجید می‌فرماید: "در قرآن دو دسته آیات وجود دارد؛ آیات محکم و آیات متشابه، ... آیات متشابه دارای تأویل است و تأویل آن‌را جز خدا و کسانی که از «راسخان فی العلم» باشند، نمی‌دانند".[2]

امام باقر(ع) فرمود: "پیامبر(ص) بزرگ‌ترین راسخان در علم بود و تمام آنچه را که خداوند بر او نازل کرده بود، از تأویل و تنزیل قرآن می‌دانست. خداوند هرگز چیزی را بر او نازل نکرد که تأویل آن‌را بر او تعلیم نکند و او و اوصیای او همۀ اینها را می‌دانستند".[3]

بنابراین، کسانی که در عصر معصوم(ع) زندگی می‌کردند، اگر اهل زبان قرآن(عربی) بوده و معانی قرآن را درک می‌کردند، هر کدام به اندازۀ دانش خود می‌توانستند مستقیماً به قرآن مراجعه کرده و از معانی قرآن بهره‌مند شوند، اما چون درجۀ فهم آنان در حد فهم پیامبراکرم(ص) و ائمه(ع) نبود، برای فهم دقیق مطالب عمیق قرآن لازم بود که به پیامبر و ائمۀ طاهرین(ع) مراجعه نمایند و معانی عمیق آیات و تأویل آنها و حقایق بطون قرآن را از آنان بخواهند.[4]

[1] . نساء، 82 ؛ محمد (ص)، 24.

[2] . نک: آل عمران، 7.

[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 1، ص 213، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[4]. «خواندن قرآن برای اموات»، 3792؛ «جایگاه قرآن در اسلام»، 49863؛ «آگاهان به حقیقت قرآن»، 20474.