آیا بر زن و شوهر واجب است که مقدمات لازم برای آموختن امور دینی را برای یکدیگر فراهم کنند؟
پرسش
آیا بر مرد و زن واجب است که مقدمات لازم برای آموختن امور دینی (عقاید، احکام و اخلاق) را برای یکدیگر فراهم کنند؟
پاسخ اجمالی
در این‌باره زن و شوهر بیش از ارشاد جاهل، وظیفه‌ای نسبت به یکدیگر ندارند، ولی برخی از فقها[1] می‌گویند، اگر آموختن وظایف و مسائل مورد نیاز دینی متوقف بر تهیه مقدماتی از طرف همسر باشد، لازم است وی آن را تهیه کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
واجب نیست اما خوب است در مسایل دینی به همدیگر کمک کنند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خصوص زن و مرد به جز وظیفه ارشاد جاهل با شرائط مقرر آن، وظیفه‌ای ندارند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بلکه بر هر فرد آموختن مسائل دینی، اعتقادی و عملی به قدر مورد ابتلا و حاجت لازم است و بر دیگری در صورت تمکن علمی، ارشاد دیگری از باب ارشاد جاهل لازم است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که بدون آن مقصود حاصل نمی‌شود، این کار لازم است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در صورتی که تحقق وظایف زناشویی یا سایر وظایف دینی بر این امر متوقف باشد، بر هر یک از آنان واجب است که اقدام به یادگیری نماید و اگر این یادگیری متوقف بر تهیه مقدمات از طرف همسر باشد، بر وی واجب است آن را تهیه کند. در غیر این صورت بیش از وظیفه امر به معروف یا نهی از منکر و ارشاد جاهل که جزو وظایف عمومی است وظیفه دیگری در کار نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.