در جنگ‌های شهری، غنیمت گرفتن اشیائی که نمی‌دانیم مالکش کیست، چه حکمی دارد؟
پرسش
در زمان جنگ شهری با دشمن (مانند جنگ کنونی در سوریه)، اگر بر ما مشخص شود دشمن در یک ساختمانی مستقر شده، ولی ندانیم که آن ساختمان (خانه، مغازه یا ...) در مالکیت دشمن است یا نه؟ آیا می‌توانیم پس از تصرف آن‌جا، چیزی به عنوان غنیمت از ساختمان برداریم؟
پاسخ اجمالی
گرفتن غنیمت، شرایطی دارد؛ مانند متعلق بودن مال به دشمن، کافر بودن دشمن و قرار داشتن مال در معرکه جهاد. بنابر این، در فرض مذکور، برداشتن اموال به عنوان غنیمت، وجه شرعی ندارد؛ خصوصاً این‌که مشخص نیست که مالک واقعی آن کیست.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خیر جایز نیست. البته توجه داشته باشید که اگر دشمن، مسلمان باشد نمی‌توان اموالش را به غنیمت گرفت.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
برداشتن جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتی که اشیای آن ساختمان مجهول المالک است، نمی‌توانید به عنوان غنیمت بردارید.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ظاهراً غنیمت آن چیزی است که از اموال دولت متخاصم و لشکریانش در معرکه جهاد به جا می‌مانند و نه هر چه در دست‌ آن‌ها است و می‌دانیم آنها مالکش نیستند و این مقدار که دشمن در جنگ شهری مسلط بر ساختمانی است، اماره و نشانۀ شرعی بر ملکیتش بر آن ساختمان نمی‌شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.