پسر و دختر بعد از خواستگاری و نامزدی و قبل از عقد ازدواج چه نوع ارتباطی می‌توانند با هم داشته باشند؟
پرسش
دختری 23 ساله هستم که قرار بود با فردی ازدواج کنم، اما به دلایلی این قرار به هم خورد، در این مدت ما با هم رابطه داشتیم – در حد نوازش - الآن هم دوباره خواستگاری ادامه دارد، اما پدرم راضی نیست، در عین حال ما نمی‌توانیم با هم نباشیم، خیلی به همدیگر نیاز داریم به خصوص آن‌فرد. با علم به این‌که ارتباط ما گناه است، اما ترک روابط سخت است. حال تکلیف ما چیست؟
پاسخ اجمالی

خداوند حکیم مرد و زن را برای یکدیگر آفرید و از نظر اسلام این دو مکمل یکدیگر هستند؛ زیرا مایۀ آرامش همدیگرند و نیازهای عاطفی و روحی و جنسی یکدیگر را برآورده می‌کنند.

اسلام برای برآورده شدن نیازهای طرفین، چهارچوب ازدواج را تعیین کرد و هرگونه ارتباط بین زن و مرد باید در این محدوده باشد. طبق نظر بسیاری از فقها رضایت پدر دختر یکی از شرایط صحت عقد ازدواج است، مگر در مواردی که پدر بر خلاف مصلحت دختر به ازدواج او با پسری، رضایت ندهد.

به هر حال، از آن‌جا که پدر و مادر همواره خیرخواه فرزندان خود هستند، سعی کنید با کمک افراد مصحلت اندیش و روحانی محل این مشکل را حل کنید.

پاسخ تفصیلی

از نظر اسلام زن و مرد، دو موجودی هستند که مکمل یکدیگرند و برای همدیگر آفریده شده‌اند. قرآن کریم می‌فرماید: "از نشانه‌های (قدرت) او است که برایتان از جنس خودتان همسرانی آفرید، تا به ایشان آرامش یابید و میان شما دوستی و مهربانی نهاد، ...".[1]

یکی از نیازهای زن و مرد، نیاز جنسی است، اما برآورده شدن این نیاز باید، در چهارچوب قوانین و دستورات اسلام باشد، تا به گوهر پاکی و عفت طرفین هیچ‌گونه خدشه‌ای وارد نشود.

اسلام برای برآورده شدن نیازهای زن و مرد، چهارچوب ازدواج را معین کرده است و هرگونه ارتباط جنسی اعم از صحبت‌های عاشقانه، لمس و نوازش و ... باید بعد از عقد ازدواج موقت(صیغه) یا دائم باشد. و حتی دختر و پسری که با هم نامزد هستند و هنوز عقد موقت نخوانده‌اند و قرار است که در آیندۀ نزدیک با هم ازدواج کنند، نمی‌توانند از یکدیگر استفاده و لذت جنسی ببرند، اگرچه در حد گفت‌وگوهای عاشقانه و دست دادن باشد.

بنابراین، لازم است شما برای کارهایی که در گذشته انجام داده‌اید، در پیش‌گاه خداوند توبه کنید و از آن‌جا که خداوند آمرزنده و مهربان است - چون کارهای شما از روی جهل و نادانی بود - اگر واقعاً توبه کنید، انشاء الله گناه شما را می‌بخشد و اگر همدیگر را دوست دارید، اوّل به عقد ازدواج یکدیگر در آیید و بعد با هم ارتباط داشته باشد.

اما اگر پدر شما به این ازدواج راضی نیست، باید بدانید که پدر و مادر همواره خیر و سعادت فرزندان خود را می‌خواهند، آنها دارای تجربیات گران‌قیمت هستند که سرمایه‌ی بزرگی برای آینده فرزندان است. بنابراین، سعی کنید از دلایل مخالفت پدر آگاه شوید و از تجربیات او حداکثر استفاده را بنمایید و اگر دلیل قانع کننده‌ای دارید او را با دلیل و برهان قانع کنید، تا به این ازدواج راضی شوند، اگر پدر شما به این ازدواج راضی نشد و دلیل قانع کننده‌ای هم نداشت و دلایل شما را هم نپذیرفت، از بزرگان و اندیشمندان فامیل خود یا روحانی محل کمک بگیرید تا او را راضی کنند.[2]

[1]. روم، 22.

[2]. برای آگاهی از این‌که، آیا اجازۀ پدر شرط در صحت عقد ازدواج است، یا نه؟، نک: «ازدواج موقت با دختر باکره»، 610؛ «شرط ، اجازه در ازدواج دائم یا موقت با دختر باکره»،  1239؛ «فلسفۀ نیازمندی دختر به اذن پدر در ازدواج موقت و دائم»، 2074.