حکم خوردن میگوی شبیه خرچنگ چیست؟
پرسش
سوال من راجع به شاه میگو است. نحوه سوال بزرگوارن قبلی طوری بوده است که دچار تردید شده ام. میگو را وقتی از آب می گیرند می میرد ولی شاه میگو (لابستر) وقتی از آب صید می شود زنده است و برای کشتن آن را داخل آّب جوش می اندزند. سوالم این است باز هم این نوع میگو (که شبیه خرچنگ می باشد) خوردنش حلال است؟
پاسخ اجمالی

اگر شاه میگو همان میگوی معمولی باشد که از آن در روایات به اربیان، تعبیر شده است خوردن آن حلال است[1].[2] اما اگر از نوع خرچنگ باشد حرام است. چرا که در تعابیر فقها، معیاری برای حلیت گوشت آبزیان بیان شده است. آنها فرموده اند: آنچه از روایات بدست می آید این است که گوشت حیوانات دریایی خورده نمی شود یعنی خوردن آن حرام است مگر آن نوع از ماهی که پولک (فلس) داشته باشد[3] و خرچنگ از چنین ویژگی برخوردار نیست[4].

بنابراین معیاری که برای حلال بودن گوشت آبزیان بیان شده؛ این است که دارای پولک (فلس) باشند. نه سخت جان بودن آنها و این که از آب گرفته شوند نمی میرند.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

شاه میگو (لابستر) نوعی از میگو نیست، بلکه نوعی از خرچنگ است و حرام می باشد.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. نمایه: حکم خوردن شاه میگو (لابستر)، سؤال شماره 2627 (سایت: 2751).

2. نمایه: انواع آبزیان و احکام آنها، سؤال شماره 1063 (سایت: 1128) .

3. نمایه: حرمت خوردن گوشت خرچنگ، سؤال شماره 744 (سایت: 782) .

4. نمایه: فلسفه حلیت میگو، سؤال شماره 1967 (سایت: 2070) .

[1]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 593، مسأله اختصاصى (مکارم): مسأله 2255، مجمع المسائل (گلپایگانی)، ج‏3، ص: 64.

[2] . اقتباس از  سؤال شماره 2627 (سایت: 2751).

[3]    لا یؤکل من حیوان البحر الا سمک له فلس و...: منهاج المؤمنین(للمرعشی)، ج‏2ص 188، منهاج الصالحین (للخوئی) ، ج‏2 ص344، الفقه على المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت، ج‏2 ص20، مبحث ما یمنع أکله و ما یباح أو ما یحل، و ما لا یحل...، ص 13.

[4]   . اقتباس از  سؤال شماره 744 (سایت: 782) .