کد سایت fa78687 کد بایگانی 96133 نمایه رفع یا نصب «رسوله» در «ان الله بریء من المشرکین و رسوله»
طبقه بندی موضوعی صرف و نحو
خلاصه پرسش
در آیه «ان الله بریء من المشرکین و رسوله» اگر کلمه «رسولُه» که مضموم است، دارای اعراب نصب شود، آیا تغییری در معنا بوجود خواهد آمد؟
پرسش
در آیه 3 سوره توبه، «ان الله بریء من المشرکین و رسوله»؛ اگر فرض کنیم «رسوله» به‌جای مضموم بودن منصوب باشد می‌شود ادعا کرد واو قبلش «واو معیّت» است؟ اگر فرض کنیم «واو معیة» باشد امکان دارد ادعا بشود بیزاری خدا در مورد رسولش هم مصداق پیدا می‌کند؟ اگر فرض کنیم «رسوله» منصوب باشد و امکان نداشته باشد واو ما قبلش معیت باشد به خاطر دلایل قواعدی آیا با منصوب شدن «رسوله» معنای آیه تغییر می‌کند؟ یا قاعده خاصی وجود دارد که منصوب بودن را منتفی کند؟ این مطالب را لطفاً با صرف نظر از بحث قرائات سبعه در نظر بگیرد یعنی بگوییم منصوب هست.
پاسخ اجمالی
کلمه «رسوله» در آیه «أَنَّ اللهَ بَرِیءٌ مِنَ الْمُشْرِکِینَ وَ رَسُولُهُ»،[1] به علت عطف به محل «أَنَّ اللهَ» که مبتدا است، مرفوع خوانده می‌شود.[2] ولی در صورتی که «رسوله» را منصوب بخوانیم، آن‌گاه باید آن‌را عطف به لفظ «الله» دانست که تغییری در معنا ایجاد نشده و باز همان معنای سابق را افاده می‌کند.
به عبارتی «رسوله» در قرائت نصب، عطف به لفظ بوده و در قرائت رفع، عطف به معناست و در نهایت، هر دو دارای یک مفهوم و معنا می‌باشند، اما اگر «رسوله» را با اعراب جر بخوانیم، تغییری اساسی در معنا رخ خواهد دارد که مطمئناً مورد نظر قرآن نیست.

[1]. توبه، 3.
[2]. درویش، محیى الدین، إعراب القرآن و بیانه، ج ‏4، ص 52، سوریه، دارالارشاد، چاپ چهارم، 1415ق.