کد سایت fa80546 کد بایگانی 98287 نمایه سخنی که از دل برآید بر دل می‌نشیند
طبقه بندی موضوعی حدیث|درایه الحدیث
اصطلاحات قلب (دل)
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
«سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند»؛ آیا این عبارت، ریشه‌ای در آموزه‌های اسلامی دارد؟
پرسش
آیا چنین حدیثى از امام على موجود است «آنچه از قلب خارج شود وارد قلب دیگرى می‌شود»؟
پاسخ اجمالی
« اَلکَلِمَةُ اِذا خَرَجَت مِنَ القَلبِ وَقَعَت فِی القَلبِ، وَ اِذا خَرَجَت مِنَ اللِّسانِ لَم تَجاوَزِ الآذانَ»[1]سخن وقتی از دل و قلب آدمی بیرون آید، بر دل مخاطب می‌نشیند، و چون از زبان بیرون آید، از گوشها فراتر نرود.
ابن ابی الحدید در پایان شرحی که بر خطبه‌ها، نامه‌ها و کلمات قصار نهج البلاغه نگاشته است، سخنان و حکمت‌های  دیگری را نیز از امیرالمومنین(ع) نقل کرده است، که از جمله آنها کلام زیبای مذکور است.
در برخی منابع دیگر نیز مشابه چنین عبارتی بدون استناد به امام علی(ع) نقل شده است[2] و ممکن است روایات دیگری وجود داشته باشد که ناظر به همین واقعیت باشد.
به هر حال، چه بسا کلام مشهور (سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند) نیز برگرفته از این روایات باشد.
سعدی نیز در این زمینه سروده است:
در این معنی سخن باید که جز سعدی نیاراید
که هرچ از جان برون آید نشیند لاجرم بر دل

[1]. ابن أبی الحدید، عبد الحمید بن هبة الله، شرح نهج البلاغة، ج‏20، ص287، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، 1404ق.
[2]. ورام بن أبی فراس، مجموعة ورام، ج 2، ص 153، قم، مکتبة فقیه، 1410ق.