شخص محبوسی که توانایی تشخیص اوقات نماز را ندارد، چگونه نمازهایش را بخواند؟
پرسش
اگر فردی را اسیر و بیهوش کنند و بعد از بهوش آمدن ببیند که در یک اتاق محبوس است و نداند که شب است یا روز. چنین فردی تکلیفش نسبت به نماز چگونه است؟ چه طور باید نماز بخواند؟
پاسخ اجمالی

کسی که امکان آگاهی از زمان نماز برایش فراهم نیست، باید بر طبق ظن و گمان خود عمل نماید و بهتر است، به نیت مافی‌الذمه(آنچه بر عهده او است)، نماز را بجا آورد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[i]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

می‌تواند به گمانش عمل کند و احتیاط مستحب این است که نماز را به تأخیر اندازد تا مطمئن شود وقت داخل شده است و بهتر است این گونه نیّت کند که اگر وقت داخل شده، نماز ادا وگرنه نماز قضا باشد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، می‌تواند به گمانش عمل کند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

باید مطابق گمان خود عمل کند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی‌که امکان تحصیل یقین به وقت ندارد به مظنه عمل نماید.

[i]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.