چرا خرید و فروش گندم کراهت دارد؟
پرسش
سلام؛ چرا خرید و فروش گندم کراهت دارد؟ آیا اگر جو را در موقع فراوانی آن خرید و چندین ماه بعد کمی گرانتر فروخت اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی
همانطور که در پرسش مطرح شده، در کتب فقهی، از جمله شغلهای مکروه، شغل کسی شمرده شده که کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد.[1] این مسئله، بر اساس برخی گزارشات حدیثی است، از جمله صاحب کتاب دعائم الاسلام میگوید:
«پیامبر اکرم(ص) تجارت لباس را دوست داشت و تجارت گندم را ناپسند مىشمرد؛ زیرا زمینه احتکار در آن وجود دارد که به مسلمانان زیان مىرساند و اگر احتکار در آن نباشد، تجارت آن حرام نیست».[2]
بر این اساس:
1. اصل خرید و فروش گندم و جو مکروه نیست، بلکه تجارتی است که تمام جوامع به آن نیازمندند و در مواردی ممکن است به حد وجوب کفایی هم برسد؛ زیرا بر حسب نیاز جامعه، به عهده گرفتن برخی مشاغل واجب میگردد و این شغل نیز از این قاعده مستثنا نیست.
2. آنچه موجب کراهت این شغل میگردد، انگیزه و وسوسه احتکار در آن است[3] که در جوامع گذشته، زمینهاش در این شغل بیشتر بود؛ پس اگر شرایط اجتماعی و یا قوانین موجود به گونهای باشد که زمینه احتکار وجود نداشته باشد، همین مقدار از کراهت نیز برداشته خواهد شد.
3. اصل فروش اجناس(از جمله مواد خوراکی) با دریافت سود و با بهایی بیشتر از قیمت خرید، اشکال ندارد و قانون بازار و اقتصاد مورد تأیید شارع نیز همین است، ولی اگر این موضوع، منجر به گرانفروشیِ بر خلاف عرف و قانون و یا احتکار گردد، انجام آن جایز نیست.[4]

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده، بنی‌‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج، ص 196، م 2054، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. مغربى، ابو حنیفه، نعمان بن محمد تمیمى، دعائم الإسلام، ج ، ص 16، ح 13، قم، مؤسسه آل البیت (ع)، چاپ دوم، 1385ق.
[3]. در مورد مفهوم و حکم احتکار، ر. ک: 27195 (احتکار در روایات).