تفاوت میان «مشابه» و «کفو» در چیست؟
پرسش
تفاوت میان «مشابه» و «کفو» در چیست؟
پاسخ اجمالی
«مشابه»، به معنای نازل کردن شیء در مقام شیء دیگر(نازل منزله آن) به دلیل وجود یک مناسبت و مشابهت بین آن دو شیء در صورت و ظاهر است.(برخلاف مماثلت که شباهت در ماده و ذات است).[1]
«کفو» بودن به معنای همسان بودن در اوصاف و خصوصیات است.[2]
به نظر می‌رسد تفاوت شباهت و کفو بودن در این است که اگر دو شیء فقط از یک جهت به یکدیگر شباهت داشته باشند برای مشابه بودن کفایت می‌کند، ولی کفو بودن، به معنای مساوی بودن از جهات و خصوصیات مختلف و متعدد است؛ به گونه‌ای که اختلافی بین آن دو وجود نداشته باشد یا اختلاف، کم باشد.

[1]. «هو تنزیل شی‏ء مقام شی‏ء آخر بمناسبة و مشاکلة بینهما فی الصورة، و هذا بخلاف المماثلة فهو التجانس و التناسب فی مادّة و ذات»؛ مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 6، ص 12، بیروت، قاهره، دار الکتب العلمیة، مرکز نشر آثار علامه مصطفوی‏، چاپ سوم‏، 1430ق.
[2]. «هو المماثلة من جهة الصفات و الخصوصیّات»؛ همان، ج 10، ص 83.