خودارضایی در مورد کسی که لازم است مدت طولانی در کنار خانواده نباشد و یا کسی که ازدواج برایش فراهم نیست، چه حکمی دارد؟
پرسش
با سلام، با توجه به اینکه خودارضایی در اسلام ممنوع است، فردی که مدت طولانی در کنار خانواده نیست؛ مانند سربازی که ماهها در خط مرزی کشور مشغول خدمت است و یا شخص معلولی که کسی حاضر به ازدواج با او نیست، چگونه میتواند امیال و خواسته‌های جنسی خود را ارضا کند؟ آیا خودارضایی برای او جایز است؟ اسلام چه راهکاری برای این چنین افرادی دارد؟
پاسخ اجمالی

خودارضایى از گناهان کبیره محسوب مىشود و عوارض نامطلوبى در دنیا و آخرت دارد و آنچه در پرسش ذکر شده، مجوّز ارتکاب حرام نیست. میدانیم که حضرت یوسف(ع) که قرآن کریم از داستان او با عنوان زیباترین داستان و یا «احسن القصص» نام برده بود، در شرایطی نبود که بتواند ازدواج مشروعی داشته باشد و با این وجود از حرام دوری کرد.
راه حل، آن است که اوّلا، از عوامل تحریک؛ نظیر تصاویر، فیلمها و موسیقیهای تحریک کننده، نشریّات بدآموز، مجالس آلوده و حتّى دوستان ناباب اجتناب ورزیده شود. و اوقات فراغت را با مطالعه، کار و هنرهاى سودمندى؛ مانند خطاطى، نقاشى، صنعت و مانند آنها پر کرده و هر روز مقدارى ورزش کند. از طرفی نیز لازم است چنین فردی با پرداختن به امور معنوی؛ نظیر قرائت قرآن و دعا، ارتباط خود با پروردگارش را قویتر نموده و بر او توکّل نماید تا خداوند در کار او گشایشی ایجاد نماید. انشاء الله بر هواى نفس و وسوسههاى شیطان غلبه خواهد کرد.
شایان ذکر است در کنار ازدواج دائم، ازدواج موقت نیز که امری مشروع است، در مواردی میتواند راهی مناسب برای ارضای غرایز باشد.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
استمناء (خود ارضایى) حرام است و جزو گناهان بزرگ محسوب مىشود.‏ واقعاً از گناهان فاصله گرفته و به وظایف دینى عمل کنید، و در لحظهای که برای انجام گناه وسوسه میشوید فکر خود را بگونهای به امر دیگری مشغول کرده و در عین حال آثار شوم معنوی و اخروی گناه که از یک سو موجب دوری از حضرت حق و از سوی دیگر موجب استحقاق عذاب الهی است، در ذهن خود یادآوری کرده و با هوای نفس خویش به مبارزه برخیزید. مداومت در خواندن قرآن، شرکت در مجالس وعظ و خطابه، توسل به اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، تلاش و جدیت در تحصیل و کسب علوم و معارف، ورزش مستمرّ، اشتغال به کار مفید و هنرهاى سودمندى چون خطاطى، نقاشى، صنعت و...، غافل نبودن از یاد مرگ و روز قیامت مىتواند انسان را در این راه یارى کند.
إن شاء الله توفیقِ ترک گناه نصیب شما شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خیر استمنا حرام است و نه تنها مشکلی از او حل نمیکند بلکه خود، آغازی برای مشکلات فراوان دیگر است. با توسل به معصومین علیهم السلام از خداوند متعال صبر در اطاعت او و دوری از وسوسه های شیطان و همچنین گشایش در گرفتاری ها و مشکلات و تسهیل در امر ازدواج را طلب نماید. قرآن درباره آنان که امکان ازدواج ندارند میفرماید: باید عفت نفس پیشه کنند تا خدا آنها را به لطف خود بىنیاز سازد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
استمناء حرام است و امر مذکور در سؤال مجوز ارتکاب حرام نیست. بهتر است در آنجا اولاً از نگاه به مناظر محرک و مهیج خودداری کنید. ثانیاً از غذاهای مقوی و مهیج شهوت کمتر استفاده کنید و نیز همیشه با وضو باشید در ضمن روزه گرفتن در کم کردن شهوت مؤثر است. ان شاء الله در جهاد با هواهای نفسانی که همان جهاد اکبر است موفق باشید و توجه داشته باشید که کار شما بسیار مقدس است و ثواب بسیار زیادی دارد و سعی کنید که قداست آن را با پرهیز از گناه حفظ نمائید و از خداوند متعال در این را مقدس استمداد نمایید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خودارضائى از گناهان کبیره محسوب مىشود، و عوارض نامطلوبى در دنیا و آخرت دارد، مگر اینکه آن را ترک نموده و با اعمال نیک آینده،گذشته را جبران نماید. شرح بیشتر را در کتاب ما «مشکلات جنسى جوانان»[2] مطالعه فرمایید. و توصیه ما به همه جوانان این است که چنانچه از عوامل تحریک نظیر فیلمها و کتابها و مجلّات و نشریّات فاسد و بدآموز، و مجالس آلوده، و دوستان ناباب، و حتّى مناظر تحریک کننده اجتناب ورزید، و اوقات فراغت خود را با مطالعه و کار و مانند آن پر کنید، و بر خداوند توکّل نمایید، و هر روز مقدارى ورزش کنید، ان شاء الله بر هواى نفس و وسوسههاى شیطان غلبه خواهید کرد. ما هم براى موفقیّت شما دعا مىکنیم.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
جائز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. شخص مزبور صرفاً به دلیل یاد شده نمیتواند مرتکب استمنا شود؛ مگر اینکه ترک استمنا موجب ضرر یا حرج باشد که در این صورت به اندازۀ رفع ضرر یا حرج جایز میشود. مقصود از ضرر و حرج در این مورد، ضرر و حرج ناشی از صرف تحمل شهوت نیست، بلکه ضرر و حرج شدید است مثل اینکه فرد در اثر تحمل شهوت زیاد، به افسردگی شدید، جنون و مانند آن مبتلا گردد.
2. کسانی که ازدواج دائم برایشان مقدور نیست، برای ارضای میل جنسی می توانند ازدواج موقت انجام دهند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
[2]. این کتاب در بخش (تالیفات) سایت آیة الله مکارم شیرازی موجود است.