من مدت ده سال است که با شخصی نامزد کرده ام. آیا ما می توانیم تا قبل از ازدواج قانونی، عقد شرعی انجام بدهیم؟
پرسش
من مدت ده سال است که با شخصی غیر ایرانی به صورت غیر رسمی نامزد کرده ام. در این مدت درخواست ازدواج قانونی داده ایم که جوابی نگرفتیم. آیا ما می توانیم تا قبل از ازدواج قانونی، عقد شرعی انجام بدهیم؟
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع تقلید در خصوص این پرسش چنین است: [1] حضرات آیات عظام:

1. خامنه ای (مد ظله العالی): با رعایت شرایط شرعى آن، فى نفسه مانعى ندارد.

2. سیستانی (مد ظله العالی): عقد دختر باید با اجازه پدر دختر باشد.

3. صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): ازدواج مرد مؤمن با زن مؤمنه با وجود شرایط (مانند اجازه ولی دختر) فی نفسه مانعی ندارد اگر اشکال دیگر دارد به طور واضح بنویسید تا جواب مناسب داده شود.

4. مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه از نظر قانون حکومت اسلامی، این ازدواج اشکالی نداشته باشد شرعا نیز اشکالی نخواهد داشت و در مورد ازدواج دختر باکره، این کار بدون کسب اجازه ولىّ دختر جایز نیست. و منظور از باکره دخترى است که قبلا شوهر نکرده است، خواه عضو بکارت موجود باشد، یا نه.

5. هادوی تهرانی (دامت برکاته): ازدواج شرعی مشروط به ازدواج قانونی نیست، مگر این که حکومت اسلامی در موردی از ازدواج شرعی به دلیل مصالح خاصی منع کند که در این صورت اگر منع تکلیفی باشد، ازدواج مزبور حرام، ولی صحیح خواهد بود و اگر حکم وضعی باشد و حکومت اسلامی بطلان عقد را حکم نماید، عقد باطل خواهد بود.

لینک به سایت استفتائات

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . استفتا از دفاتر مراجع تقلید توسط سایت اسلام کوئست.